Göremedikleri Engellileri Sınava Hazırlıyorlar

Kayseri'de görme engelli 6 öğretmen, 30'u görme, 5'i zihinsel, 5'i de diğer engel grubunda bulunan 40 kursiyeri, gönüllü verdikleri ücretsiz derslerle EKPSS'ye hazırlıyor Engelsiz Düşünce Derneği Başkanı Ekici: 'Engelli öğretmen arkadaşlarımızın bu kursta gönüllü olarak hizmet veriyor olması, engelli öğrencilerin gelecekleriyle ilgili karar vermede büyük etkisi oluyor' Görme engelli kursiyer Donutekdemir: 'İki yıldır görme engellilerin içerisindeyim ve hayatı yeni yeni yaşadığımı anlıyorum. Ben daha öncesinden benden başka görme engelli olduğunu düşünmüyordum'

TUNAHAN AKGÜN - Kayseri'de, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) hazırlanan 30'u görme, 5'i zihinsel, 5'i diğer engel grubunda bulunan 40 kursiyer, Engelsiz Düşünce Derneği (EDÜDER) tarafından açılan ücretsiz kursta, dersleri görme engelli öğretmenlerden alıyor.

Türkçe, tarih, coğrafya, matematik, vatandaşlık gibi çeşitli branşlarda ders veren 6 görme engelli öğretmen, kendileri gibi engelli kursiyerlere, meslek sahibi olabilmeleri için rehberlik ediyor.

Amaçları engelleri ortadan kaldırmak olan ve gönüllü bir araya gelen görme engelli dernek üyeleri, kurs kapsamındaki derslerin yanı sıra boş vakitlerinde halk eğitim merkezinde buluşarak, görme engelli kursiyerlere adeta ışık oluyor.

Hafta sonları kentin çeşitli yerlerinden sınavlara hazırlanmak için Melikgazi Halk Eğitim Merkezi'ne gelen görme engelli bireyler, öğretmenlerinin desteğiyle geleceğe hazırlanıyor.

Dernek Başkanı Süleyman Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelleri aşmak için bir araya geldiklerini, engellilerin kariyer sahibi olmaları için mücadele ettiklerini söyledi.

Dernek faaliyetleri kapsamında bütün engel gruplarına hitap etmeye çalıştıklarını ifade eden Ekici, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız kapsamında Türkiye Engelsiz Kariyer Merkezi (TEKMER) adında bir proje geliştirdik. Projenin ilk ayağı da Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na dönük hazırlık kursumuzdur. Kursumuzda yaklaşık 40 engelli öğrencimiz ve 6 öğretmen arkadaşımız görev yapıyor. Görme engelli, hafif düzeyde zihinsel, bedensel engelli ve diğer fiziksel, bedensel engel grubundan arkadaşlarımız var. Engelli öğretmen arkadaşlarımızın bu kursta gönüllü olarak hizmet veriyor olması, engelli öğrencilerin gelecekleriyle ilgili karar vermede büyük etkisi oluyor. Biz özellikle genel manada istiyoruz ki bizim ardımızdan gelen genç arkadaşlarımız da hayat kalitelerini artırabilsinler, yetişebilsinler ve hayatlarını da daha rahat ve kolay bir şekilde idame ettirebilsinler çünkü engele sarılmak gerekiyor. Engelli olmak yok olmak değildir. Engelli olmak yok sayılmak da değil. Engelli olmak sadece engellenmiş olmaktır."

- "Onlara başarılı olabileceklerini motive ediyoruz"

Görme engelli Türkçe öğretmeni Mehmet İncesu, 11 yıldır görev yaptığını, EKPSS hazırlık kursunda da gönüllü olarak Türkçe dersi verdiğini belirtti.

Engelli bireylere yönelik eğitimin engelliler tarafından verilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan İncesu, "Karşımızdaki öğrenci potansiyeline göre hangi tekniğin, hangi yöntemin ve stratejinin uygun olacağını belirliyoruz. Engelli arkadaşlar için dersleri ağırlıklı olarak sözel olarak anlatmak gerekir. Normalde eğitimde görsel materyallerden yararlanmanın eğitimi daha kaliteli hale getireceği bilinir. Fakat görme engelli ağırlıklı bir sınıfta görsel materyallerin işe yaramayacağı takdir edilecek bir şeydir. Öğrencilerin anlayabileceği, kavrayabileceği ve zihinlerinde canlandırabilecekleri şekilde ders vermeye çalışıyoruz. Bu da eğitimi daha çok kolaylaştırıyor ve daha kalıcı hale getiriyor."

Öğretmenlerden görme engelli Mehmet Gölbaşı da kursiyerlerden bazılarının ilk geldiklerinde "başaramam" kaygısıyla özgüven sorunu yaşadığını ancak daha sonra kendilerine inançlarının arttığını aktardı.

Gölbaşı, "Onları başarılı olabileceklerini motive ediyoruz. Daha sonra işi öğrendikçe, konuları kavradıkça, başarabileceklerine kendileri de inanıyor." dedi.

- "Daha önce benden başka görme engelli olduğunu düşünmüyordum"

Kursiyerlerden Şeyma Donutekdemir de kurstaki eğitimden memnun olduğunu ve çok zorlu bir dönem geçirdiklerini aktardı.

Donutekdemir, "Ben bu sınava iki defa girdim. İki yıldır görme engellilerin içerisindeyim ve hayatı yeni yeni yaşadığımı anlıyorum. Ben daha öncesinden benden başka görme engelli olduğunu düşünmüyordum. Şu anda hocalarım ve arkadaşlarımla sınava hazırlanıyoruz. Gerçekten ben lisede geçirdiğim dönemleri düşündükçe, şu an daha iyi bir dönem geçirdiğimi düşünüyorum." diye konuştu.

Lise öğrencisi kursiyer Atilla Dinçaslan da sınavı kazanarak iş sahibi olmak istediğini belirterek, dernek yöneticilerine teşekkür etti.
Kaynak: AA