Dünyaca Ünlü Yardım Kuruluşu Seks Skandalıyla Çalkalanıyor

Dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetleri bulunan yardım kuruluşu OXFAM, Belçikalı direktörünün seks skandalı haberleriyle sarsıldı.

Skandal, İsveçli bir Oxfam gönüllüsünün Belçikalı yönetici olan Roland Van Hauwermeiren’i şikayet etmesiyle ortaya çıktı. İnsani yardım kuruluşları üzerine uzmanlığı olan İngiliz Irin News’e gönderilen şikayet mektubunda, Belçikalı Van Hauwermeiren hakkında 2004 yılı ve öncesinde Batı Afrika’da yaptıkları hakkında bilgiler yer aldı. Van Hauwermeiren çıkan haberler üzerine bir sorgudan geçirilse de hakkındaki tüm şikayetleri reddetti. Buna rağmen görevden ayrılmayı kabul eden Van Hauwermeiren, sistemin içinde kalmayı bir şekilde başardı.

Asıl büyük skandal 2010 yılında büyük bir depremle sarsılan Haiti için yapılan yardım paralarının Van Hauwermeiren tarafından kötüye kullanılmasıyla patlak verdi. İngiliz Times dergisi, Van Hauwermeiren Haiti’de toplanan yardım paralarıyla küçük yaştaki fahişelerle seks partileri düzenlediğini ortaya çıkardı.

Belçika’da 2010 yılında Haiti’deki doğal felaket için büyük bir yardım kampanyası düzenlenmiş, elde edilen yardım paraları, Oxfam ve Save The Childeren yardım kuruluşlarıyla Haiti’ye gönderilmişti. Skandalın ortayı çıkmasıyla İngiltere Oxfam üst yöneticileri istifa ederken, Avrupa ve dünyada bu tür yardım kuruluşlarının işletme şekli ve istismara açıklığı ciddi tartışma konusu oldu.

Skandala yönelik tepkiler çığ gibi büyürken, bu tür yardım organizasyonlarında ortaya dökülenlerin buzdağının sadece görülen kısmı olduğu uzmanlarca bildiriliyor.
Kaynak: İHA