Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu İlk Toplantısını Yaptı

Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ilk toplantısı Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında yapıldı.

Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu İlk Toplantısını Yaptı
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Hakan Güvençer, “2017 yılının son aylarında hükümetimizin uyuşturucu ile mücadelede bir çatı, bağımlılık kavramı adı altında hem uyuşturucu hem de bağımlılık yapan madde ve eylemlerle mücadele konusundaki kararlılığını yeni bir formatta sahaya yansıtma kararı sonrasında Başbakanımızca görevlendirilmiş bir başbakan yardımcımızın başkanlığında ilgili tüm bakanlıklarca ve kurumların üst düzey temsilcilerinin iştirak ettiği bir Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu oluşturuldu. Uyuşturucu ile mücadele tarihinde ilk ve tek kurul değil, ancak ismi ve kısmen yapısı değişti. Yeni bir kararlılıkla yola çıkıldı. Yeni bir yönergeye bağlandı. Bu yönerge çerçevesinde illerde şu anda ilk toplantısını yaptığımız ‘Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu’ teşkil oldu. Bu kurula valinin başkanlık yapması ve böyle çok değerli katılımcıların iştiraki sağlandı. Belki geçmişten biraz daha farklı ama mücadele stratejik planlarının yansıması olarak teknik konular oluşturuldu. Bu konuda geçmişte de olduğu gibi bu koordinasyon kurulunun iş, işlem ve kararlarının yürütülmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ve taşra teşkilatı olan Sağlık Müdürlüğüne görev verildi.

Burası bir dayanışma, işbirliği, akıl ortaklığı kurulu” dedi.



"Manisa’nın ciddi bir bağımlılık sorunu olmasa da işi ciddiye alıyoruz"

Türkiye ve Manisa’nın rakamsal olarak çok ciddi bir uyuşturucu ve bağımlılık sorunu olmamasına rağmen, durumu ciddiye aldıklarına değinen Vali Güvençer, “Söz konusu olan insan, insan hayatı, bizler, eşlerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz olunca kendimizi rakamların yanıltıcı rehavetine kaptırmaksızın hem Türkiye, hem Manisa olarak işi elbette son derece ciddiye almak durumundayız. Biliyoruz ki özellikle yeni kazanılmış bağımlılık kavramı çerçevesinde gelişen hayat ve bu gelişen hayatın insan hayatını yeniden şekillendiren pek çok unsuru sebebiyle hem ekonomik hem de sosyolojik gelişimini tamamlamamış, dinamizmini muhafaza eden hala genç nüfusu yüksek bir ülke olarak Türkiye bugün dünya standartlarında bir tehditle karşı karşıya olmasa da önümüzdeki günlerde, bazı batının yaşadığı tehdidin aynı boyutlarının yaşanmayacağının garantisi içerisinde değil. Bu yüzden işimizi ciddiye almak durumundayız. Burada iş yapacak olan ne koordinasyon kurulları, ne teknik kurullar; sahada koordinasyon kurullarının alacağı kararlar çerçevesinde uygulamaları yapacak arkadaşlarımız. Bağımlılık ve uyuşturucuyu ister istemez ikiye bölersek, bağımlılık kavramında uyuşturucu ile mücadele olayının kriminal boyutu birincil derecede önem taşıyor ve bu manada kolluk birimlerimize çok özel, ağırlıklı bir görev düşüyor. Kolluk birimlerimizin nitelikli mücadeleleri sonrasında sorunun yüzde 70-80 nispetinde çözüleceğine inancımı dile getire geldim. Türkiye ciddi boyutuyla karşı karşıya olmamakla birlikte aynı zamanda çok mutluluk ve gururla ifade ediyorum ki olayın suç ve suçluluk boyutuyla mücadelesinde diğer dünya ülkeleriyle, komşu ülkelerle kıyaslandığında çok iyi durumda. Elbette atmamız gereken adımlar var ama mevcut durumda da bizim kolluk birimlerimiz son derece başarılı” diye konuştu.

Vali Güvençer’in konuşmasının ardından, Bağımlılık ile Mücadele Kurullarının Çalışma Usul ve Esasları hakkında sunum yapan İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Yıldız Karakuş, kurulun amacının bağımlılık ile mücadelede kurumlar arası işbirliğini ve koordinasyonu sağlamak, temel stratejileri belirlemek ve eylem planlarını hazırlamak, onaylamak, gerektiğinde değiştirmek, güncellemek ve uygulanmasını takip edip değerlendirmek olduğunu söyledi.

Karakuş, Bağımlılıkla Mücadele İl/İlçe Koordinasyon Kurulları (BMİKK)’nın İllerde Vali başkanlığında, ilgili kurumların en üst düzey temsilcilerinden oluştuğunu, ihtiyaç halinde, Valilerin uygun gördüğü ilçelerde, Kaymakam başkanlığında olmak üzere; ilgili kurum ve kuruluşların İlçedeki en üst düzey temsilcilerinden İlçe Kurulları oluşturulabileceğini, yılda en az 6 defa, 2 ayda bir, ayın 3. haftasında kurul başkanınca belirlenen günde toplanacağını ifade etti.

Kurul toplantısının organizasyonunun İl Sağlık Müdürü/İlçe Sağlık Müdürü tarafından koordine edileceğini aktaran Karakuş, BMİKK Teknik Çalışma Gruplarının her ay olmak üzere yılda 12 defa, ayın 2. haftasında çalışma grubu başkanınca belirlenen günde toplanacağını belirtti.



Yüz binden fazla öğrenci bilgilendirildi

Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Esin Türkoğlu Milli Eğitim Müdürlüğünün Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamındaki modüllerin (Sağlıklı Yaşam, Madde, Alkol, Tütün ve Teknoloji Bağımlılığı) uygulanması hakkında sunum yaptı. Türkoğlu, Okul servisi şoförleri ve yardımcı personeli, kantin görevlisi, güvenlik görevlisi, temizlik personeli gibi destek personeline yönelik olarak Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamındaki Yetişkin Eğitim Modülü eğitimlerinin verildiğini söyledi.

03/01/2014 tarihinde Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile imzalanan ‘Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Uygulama Protokolü’ kapsamında başta tüm öğrenci ve veliler olmak üzere, öğretmen ve yöneticilere, öğrenci ve kursiyerlere Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) programı adı altında hazırlanan sağlıklı yaşam, alkol, tütün, uyuşturucu madde ve teknoloji bağımlılığıyla mücadeleyi içeren bilgilerin verilmesi kapsamında 106 bin 63 öğrenciye TBM eğitim modülleri uygulandığını ifade etti.

Bu kapsamda 11 bin 381 okul idarecisi, öğretmen ve personele ulaşıldığını aktaran Türkoğlu, 23 bin 938 Halk Eğitim Merkezi kursiyerine eğitim verildiği söyledi.

Türkoğlu, bağımlılık konulu bilgilendirme ve farkındalık oluşturma kapsamında 10 bin 729 kişiye seminer çalışması yapıldığını, tüm resmi ve özel kurumlarda görev yapan ve TBM eğitimi almamış 144 Rehber Öğretmenin hizmet içi eğitime alındığını bildirdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Murat Aktaş da yaptığı sunumda; Bağımlılıkla Mücadele kapsamında uyguladıkları ‘Hayallerim Hedefte’, ‘Hayat Doğada’ ve ‘Yüzme Hayat Kurtarır’ projeleri hakkında kurula bilgi verdi.

Manisa Bağımlılığı Önleme ve Sağlıklı Yaşam Derneği görevlisi Derya Deniz Güven ise ‘Yüz Akı 100 Genç’ projesini anlatarak projenin amacının Manisa ilinde yaşayan ve uyuşturucu konusunda sorun yaşayan veya potansiyel tehdit altındaki gençlerin rehabilite edilmeleri, eğitim almaları ve sosyal hayata entegre edilmelerini sağlayacak bir merkez kurulması olduğunu anlattı. Güven; projenin hedef kitlesinin, Manisa ilinde ikamet etmekte olan, AMATEM ve ilgili kurumlardan verilerin alınarak belirlenecek 13-33 yaş arası 100 genç olduğunu dile getirdi.

Toplantıda, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk birer konuşma yaparak bağımlılıkla mücadelenin önemine dikkat çekti.

Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Güvençer’in yanı sıra, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, ilgili daire müdürleri, Manisa Bağımlılığı Önleme ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Şule Uygur, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA