- AK Parti Denizli Milletvekili Tin Açıklaması

'Kızıldeniz eyaletinde yaptığımız görüşmeler neticesinde, Port Sudan bölgesine 10 bin kişinin yaşayacağı turizm şehri kurulması kararlaştırıldı'.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Sudan'ın Kızıldeniz eyaletinde yaptıkları görüşmeler neticesinde, Port Sudan bölgesine 10 bin kişinin yaşayacağı turizm şehri kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Milletvekili Tin, yaptığı yazılı açıklamada, beraberindeki iş adamı heyetiyle güçlü tarihi bağları olan Sudan'a 5 gün süren ziyaretlerinin olduğunu, ikili ilişkileri geliştirmek için temaslarda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye ile Sudan arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için özellikle son üç yıldır yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Tin, şunları kaydetti:

"İki dost arasındaki geçmişe dayalı kardeşlik ilişkilerini geliştirmek, ekonomik ve ticari bağlarını derinleştirmek gayesiyle yoğun bir gayret içerisindeyiz. Denizli Ticaret Odamız başta olmak üzere gerek sivil toplum kuruluşlarımız ve gerekse işadamları olarak belli periyotlar halinde ziyaretler gerçekleştirerek incelemelerde ve temaslarda bulunduk. Hartum'da bulunan Osmanlı paşalarının mezarlarını ve Osmanlı hatırası Mescid-i Kebir'i ziyaret ettik. Sudan Madencilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sudan Merkez Bankasında temaslarda bulunduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Sudan ziyaretinde Türkiye-Sudan arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşması konusunda bir hedef koydu. Biz de bu hedef doğrultusunda 2018 yılında 2 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini yakalamak adına gayret ediyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Biz inanıyor ve biliyoruz ki, Afrika pazarını güçlendirecek olan tek ülke Türkiye'dir."

Türk iş adamlarının Port Sudan'da turizm şehri kurmak için çalışmalar yürüttüğünü aktaran Tin, "Kızıldeniz eyaletinde yaptığımız görüşmeler neticesinde, Port Sudan bölgesine 10 bin kişinin yaşayacağı turizm şehri kurulması kararlaştırıldı. Bu kurulacak şehir Sudan'da bir ilk olacak. Modern şekilde planlanacak ve Sudan'ın dünyaya tanıtımını sağlayacak. Görsel yapısı Türk mimar ve mühendisleri tarafından yapılacak turizm şehri yaklaşık 250 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Aynı zamanda proje kapsamında Port Sudan kentinin bir dalgıç merkezi haline gelmesi de planlanıyor. Planlanan bu projeler sayesinde Türkiye ve Sudan arasındaki turizm potansiyelinin gelişimini de sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Tin, Sudan ziyaretinde kendilerini yalnız bırakmayan ve hep yanlarında olan Kızıldeniz Valisi Ali Ahmed Hamed'in yapılması planlanan turistik köy projesine büyük destek verdiğini kaydetti.
Kaynak: AA