Yeşil Çizik Zeytini Evinizde Yapabilirsiniz

Edremit Ticaret Odası (ETO) Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı Hamit İzmirli, yeşil çizik zeytinin evlerde de kolayca hazırlanabileceğini anlattı.

Yeşil Çizik Zeytini Evinizde Yapabilirsiniz
ETO’nun yoğun çabaları neticesinde geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin az sayıdaki coğrafi işaretli ürünleri arasına alınan Edremit yeşil çizik zeytini, farklı aroması ile çok sayıda insanın sofralarından eksik etmediği kahvaltılık ürünlerden bir tanesi. Salamura edilmiş şekilde ekşimsi tadıyla Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerindeki zeytin tezgahlarında bulunan yeşil çizik zeytin, tescilletildikten sonra Edremit ilçesiyle özdeşleşti. Edremit Ticaret Odası, şu aylarda Edremit’in dünyaca ünlü Natürel sızma zeytinyağlarına da coğrafi işaret kazandırmak için mücadele gösterirken, odanın Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı Hamit İzmirli, bir zeytin ve zeytinyağı üretici olarak yeşil çizik zeytin ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Coğrafi işaretli yeşil çizik zeytinlerin, kargolar aracılığı ile Türkiye’nin her iline kolayca gönderilebildiğini, evlerde de kolayca salamura edilebildiğini anlatan Hamit İzmirli, “Yeşil zeytini, sodyum hidroksitsiz (kostik) şekilde sadece tuz ve limon tuzuyla salamura edelim. Doğal sitrik asitle yapılmalı. Evlerde de yapabilirsiniz. Çok basittir. Yüzde 50 tuz, yüzde 2’de limon tuzu koyarak üzerine su ilave ettikten sonra salamuraya alabilirsiniz. Yeşil zeytinimiz yavaş yavaş tatlanır ve sofralara hazır hale gelir. Tabi ki, aldığınız zeytinleri bir veya iki kenarından bıçak ile çizmeniz de gerekmektedir. Şu anda bu ürünümüzün piyasa fiyatları, kilosu 10 ile 15 lira aralığındadır. Yeşil zeytin, dünyadaki nadide natürel ürünler arasındadır. Bu ürünümüzü kargolar aracılığıyla bütün Türkiye’ye gönderebiliyoruz. Oldukça da ilgi görüyor ve istiyoruz ki bu ilgi daha da artsın ve bölge halkımız hak ettiği satışları yakalasın. Canan Karatay hocamızın dediği gibi, çok besleyicidir. Ahmet Sucu hocamın dediği gibi, değerlidir ve pahalı değildir” diye konuştu.

Edremit Ticaret Odası, yeşil çizik zeytinin ardından, ilçeye has aroması ile dünya çapında ödüller alan natürel sızma zeytinyağı için de coğrafi işaret başvurularını yaptı.
Kaynak: İHA