Türk-Arap Üniversiteleri Konferansı

'Türk ve Arap üniversiteleri için bölgesel zorluklar ve fırsatlar' temasıyla düzenlenen, bölgesel ekosistemlerdeki eğitimsel zorlukların ele alınacağı konferansta, bunları aşmak için endüstri 4.0 ve bilimsel diplomasi çerçevesinde geliştirilebilecek işbirlikleri ele alınıyor Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Orabi: 'Arap ülkelerinden Türkiye'ye çok öğrenci geliyor. Arap üniversitelerinde daha fazla Türk öğrencinin okumasını istiyoruz'

"Türk ve Arap üniversiteleri için bölgesel zorluklar ve fırsatlar" temasıyla İstanbul Aydın Üniversitesi ile Arap Üniversiteler Birliği'nce (Association of Arab Universities – AARU) gerçekleştirilen Türk-Arap Üniversiteleri Konferansı başladı.

Konferansın açılışında konuşan Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Sultan Abu Orabi, geçmişte yüksek öğretimde herkesi geçen İslam ümmetinin bugünlerde geri kaldığını belirterek, İstanbul'da düzenlenen bu konferansın, Türkiye ve Arap ülkelerinin yakınlaşmasına, eğitim alanında birliktelik oluşturmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Orabi, Arap ülkelerinden Türkiye'ye çok öğrenci geldiğini dile getirerek, "Arap üniversitelerinde daha fazla Türk öğrencinin okumasını istiyoruz. Sadece tıp, Arapça değil, her alanda Türk öğrencilerin, Arap ülkelerindeki üniversitelerde okumaları gerekiyor." dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de yenilenen bilgi teknolojilerinin önümüzdeki dönemde birçok mesleği radikal değişime uğratacağını ifade ederek, "Bazı meslekler ortadan kalkarken bazı işler köklü değişikliklere uğrayacak. Bu değişime uygun insan kaynağının yetiştirilmesi, eğitim sistemlerinin sanayinin gerektirdiği becerileri kazandıracak şekilde dönüştürülmesini gerekli kılmakta. Zira nitelikli insan kaynağı, ekonomik büyüme ve inovasyonun anahtarıdır. İşte bu geçiş süreçlerinde toplumların şekillenmesi noktasında yükseköğretime önemli görevler düşüyor." diye konuştu.

Toplumsal meselelerin yükseköğretim kurumlarının işlev ve sorumluluklarını biçimlendirmesi gerektiğini belirten İzmirli, yoksulluk, güvensizlik, iç karışıklık ve çevresel bozulma gibi sorunlarla baş etmek için, etkili ve sıkı önlemler alınmasının önemini vurguladı.

İzmirli, bu tehditlerin yalnızca bölgeye özgü olmadığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu sorunlarla mücadelede ortak kültürel değerlerimizi ve çıkarlarımızı, avantajımız olarak görüyoruz. Eğitim sistemlerimizi de etkileyen bu sorunlarla mücadelede üniversitelerimizin gerçekleştireceği, kültürel, sosyolojik ve tarihi araştırma faaliyetlerinin de büyük önemi bulunmakta. Bölgelerimizde güçlü üniversiteler mevcut. Bu üniversitelerin bilimsel diplomasi sayesinde bölgesel sorunlar karşısında ideolojileri aşan işbirliklerini geliştirmenin mümkün olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ise Ortadoğu coğrafyasının 1. Dünya Savaşı'ndan sonra hiç bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadığını belirterek, siyasiler ve ekonomistlerin ancak eğitimin ışığı altında yürüdüklerinde doğru yolu bulacağını dile getirdi.

Gerek Arap gerek Türk üniversitelerinin daha güçlü işbirliği, akademik birliktelik yapmaları, ortak projeler, yayınlar, diploma programları gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, bunların sağlanmasıyla Orta Doğu coğrafyasına da hizmet edilmiş olunacağını söyledi.

Arap Üniversiteler Birliği üyesi yüz üniversitenin rektör ve mütevelli heyet başkanlarının katıldığı konferansta, bölgesel ekosistemlerdeki eğitimsel zorluklar ele alınacak, bu zorlukları aşmak için endüstri 4.0 ve bilimsel diplomasi çerçevesinde geliştirilebilecek işbirlikleri değerlendirilecek.
Kaynak: AA