Mutlu'dan Reklam Tavsiyesi

PR Medya Genel Müdürü Mustafa Mutlu, reklamların firmalar için önemine değinerek, ürüne ve şirkete güven sağlayan en önemli yatırımın reklam olduğunu söyledi.

Mutlu'dan Reklam Tavsiyesi
Mutlu, yaptığı açıklamada, birçok kişinin ürün alacağı zaman bilinen markaları tercih ettiğini, bunun altında da güçlü ve doğru tanıtımın yattığını belirtti.

Türkiye ve dünyadaki büyük markaların bu gerçeği göz ardı etmediğini ve reklam bütçelerini her geçen yıl artırdığını vurgulayan Mutlu, “Şirketinizi ya da ürününüzü hedeflediğiniz kitleye kabullendirebilmeniz için öncelikle kendinizi anlatmak zorundasınız. Yolda, çarşıda ya da sokakta kişiler tanıdığı kişilerle muhabbet edip, sohbete başlıyor, tanımadıkları kişilerden selamı bile esirgiyor. Bu gerçek ürün ve marka için de geçerlidir. Alışveriş merkezine giden kişilerin öncelikli tercihleri bilinen markadır, marka ise geceden sabaha olmuyor. Şirketin büyüme süreci ve yatırımlarının yanı sıra tanıtıma ayırdığı bütçeyle marka olan firmalar bugün hem ülkemizde hem de Türkiye’de kabul görüyor. Ürününüz kabul görmüş firmaların ürünlerinden çok çok daha kaliteli olabilir ama firmanız ve ürününüz tanınmıyorsa kimse o ürüne el atmıyor. O ürüne şüpheyle yaklaşılıyor ya da ikinci, üçüncü sınıf muamelesi görüyor. Bu önyargıları yıkmanın yolu ise reklama ayıracağınız bütçeye bağlıdır. Markanızın varlığını sürdürmek istiyorsanız, reklam bütçenizi artırmak için çözüm arayın. Çünkü hayatın akışında tercihleri değiştiren, ürüne ve markaya güven sağlayan en önemli yatırım reklamdır” şeklinde konuştu.

Bazı firmaların durumunu da değerlendiren Mutlu, firmayı büyütme sürecinde reklam harcamalarını artıran şirketin belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra harcamaları kısmaya bazen de tamamen reklamdan uzaklaşmaya başladığını vurguladı.

Reklamcılar Derneği’nin geçen yılın reklam yatırımlarına ilişkin yayımladığı rapora da değinen Mutlu, bu rapora göre 2016’nın ilk 6 ayında Türkiye’de reklam yatırımlarının 1.220 milyon lirayken geçen yılın ilk 6 ayında bu rakamın 1.228 milyon liraya yükseldiğini kaydetti.

Reklam harcamalarında en büyük payın yüzde 52,78 ile televizyonda olduğunu ancak internet reklamlarının da önemli bir alan olmaya başladığını vurgulayan Mutlu, “2016 yılının ilk 6 ayında internet reklamlarına 808 milyon lira yatırım yapılırken bu rakam 2017’nin ilk altı ayında 953 milyon liraya yükselerek yüzde 2,1 arttığını görüyoruz. Toplam reklam yatırımlarının diğer alanını ise yüzde 12,81 ile basın, yüzde 11,68 ile gazete, yüzde 8,03 ile sinema ve 6,03 ile açık hava oluşturuyor. 2017’nin ilk altı ayında dijital reklam yatırımları haricinde fazla bir artış kaydedilmedi” ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü içecek, otomotiv ve gıda firmalarının her yıl reklam bütçesini artırdığını belirten Mutlu, “Dünyanın kabullendiği, her coğrafyada kullanılan ve tüketilen bu ürünler vazgeçilmezlerimiz oldu. Şirketler bu güveni bir günde sağlamadı, gireceği ülkede öncelikle reklam yaptı, ürününü tanıttı, güven verdi. Hepimizin bildiği içecek markaları dini ve milli günlerimizi dahi iyi değerlendirerek reklam yapıyor ve ürünlerini kabullendiriyor. Kısaca kabullenilmenin yolu reklamdan geçiyor. Bu alana harcama yapan firmaların cebinden çıkan para fazlasıyla dönüş sağlıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA