İran'ın Hoy Valisi Abedi Van'da

Van Valisi Zorluoğlu: 'Biz yüz yıllardır burada komşuluk yapıyoruz. İranlı kardeşlerimiz Van ekonomisine önemli katkılar yaptı. Türk vatandaşlarının İran'a gidişlerinde en ufak bir engelleme yok' Hoy Valisi Abedi: 'İki ülke arasında yüz yıllar öncesinden başlayan bir kardeşlik dostluk vardır. Ben içten diliyorum ki bu durum güçlü bir şekilde devam etsin'

İran İslam Cumhuriyeti'nin Hoy Valisi Mohammed Abedi, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nu ziyaret etti.

Valilikten yapılan açıklamaya göre Zorluoğlu, ziyarette, Abedi ve beraberindeki heyeti kentte ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Zorluoğlu, hem merkezi yönetimler düzeyinde hem de sınır vilayetleri olarak Van ve Hoy arasındaki ilişkilerin gayet iyi olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Van'da yaklaşık 500 bin İran vatandaşını misafir ettiklerini, Türkiye'ye gelen her 5 İranlıdan birinin de Van'ı tercih ettiğini belirten Zorluoğlu, "Biz yüz yıllardır burada komşuluk yapıyoruz. İranlı kardeşlerimiz Van ekonomisine önemli katkılar yaptı. Türk vatandaşlarının İran'a gidişlerinde en ufak bir engelleme yok. Ancak biz valiler olarak, karşılıklı çalışarak, hem İran vatandaşları için Van'ı hem Türk vatandaşlarımız için Hoy'u ve İran'ın başka yerlerini cazip hale getirmeliyiz. " ifadelerini kullandı.

Daha fazla Türk vatandaşının İran'ı ziyaret etmesi için Valilik olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerini vurgulayan Zorluoğlu, şunları kaydetti:

"Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili büyük bir inşaatımız var. Bu yılın ikinci yarısında hizmete açılacak. Şu anda sınırda yaşanan bazı istenmeyen hadiseler, yoğunlukla fiziki yetersizlikten kaynaklanıyor. İnşaatımız tamamlandığında bu sorunlar bizim açımızdan ortadan kalkmış olacak. Sayın valimizin kendi taraflarında iki yıl içerisinde tamamlanacağını söylediği inşaatlardan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır. İranlı kardeşlerimize ülkemizde herhangi bir şekilde saygısızlık yapılmasını kabul etmeyiz, olası tatsızlıkların üzerine süratle gideriz ve muhatap personelle ilgili gerekli soruşturmayı yaparız. Bunu bizzat ben de takip ediyorum. Personelimizle ilgili hizmet içi eğitim dahil, gereken her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz."

Zorluoğlu, iki il arasındaki ticaretin geliştirilmesi konusunda da görüşmelerin olacağını bildirdi.

- "Biz her türlü çalışmaya hazırız"

Abedi ise bölgenin bütün sorunlarını konuşup çözmeye çalışmaları gerektiğini, Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın Hoy ve civarı ile Van halkı arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olduğunu ifade etti.

Türk halkının da İran'ı ziyaret ederek kendi kültürlerini tanımasını çok istediklerini aktaran Abedi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Git gel olursa ilişkilerimiz de daha güçlü hale gelecektir. Biz her türlü çalışmaya hazırız. Vatandaşlarınızın ülkemizde mutlu zaman geçirmeleri için her şeyi yapacağız. Hoy Kapısı'nın daha iyi çalışması için çok büyük bütçeler aldık. İnşallah bu bütçeyle kapıyı çok güzel hale getireceğiz. Bugün geçişleri kolaylaştırmak için geçici bir bina açılışı yaptık. Sonra kalıcı binalar yapılacak. İnşallah iki seneye kadar biz de kendi ülkemiz de sizin kapıdaki gibi binalar yapacağız. Bu gelişmeler iki ülke vatandaşları için iyi olacak. Bizler için hem Türkiye hem İran vatandaşlarına saygı göstermek çok önemlidir. İki ülke arasında yüz yıllar öncesinden başlayan bir kardeşlik dostluk vardır. Ben içten diliyorum ki bu durum güçlü bir şekilde devam etsin."
Kaynak: AA