Gemlik Yerli Otomobilin Üretim Merkezi Olmaya Talip

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt, "Bizler kurulacak yerli otomobil fabrikasının Gemlik’e kurulmasını istiyoruz." dedi.

Akıt, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan yerli otomobilin üretilmesi yönünde yapılan bütün çalışmaları gönülden desteklediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin dev projelerinden birisi olan yerli otomobili üretecek konsorsiyumun açıklanmasının ardından gözler üretimin nerede yapılacağına çevrildi. Bizler kurulacak yerli otomobil fabrikasının Gemlik'de kurulmasını istiyoruz." dedi.

Yerli otomobil fabrikasının Gemlik'e kurulması için Akit, gerekçelerini şöyle açıkladı:

"Gemlik mevcut limanları, sanayi tesisleri, serbest bölgesi, gümrük hizmetleri ve tüm alt yapısıyla Bursa’nın dünyaya açılan kapısıdır. Bursa, Türkiye Otomobil üretimin yüzde 60'ı gerçekleştirmektedir. Bu konuda ihtisas yapmıştır. Otomotiv sanayinin lokomotifi yan sanayi kuruluşları bu proje için bütün alt yapısı ile hizmete hazırdır. 13 milyar dolar ihracat hacmi ile Gemlik Gümrükler sıralamasında Türkiye ikincisidir. Tamamlanan ve hizmete açılan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ile sanayi, serbest bölge ve liman tesislerimizin doğrudan bağlantısı bulunmaktadır."

Kurulacak fabrikada üretilecek araçların dış pazarlara ulaştırılmasını son derece kolay gerçekleşeceğini de aktaran Akıt şu ifadeleri kullandı:

"Üretim sonrası maliyetler düşecektir. Nakliye masrafları doğrudan gemiye yükleme yapılacağından sıfıra düşecektir. Nakliye sürecindeki sigorta masrafları ortadan kalkacaktır. Sevkiyat sırasında tırların trafiği rahatsız etmesi engellenecektir. Kazalar nedeni ile oluşan kayıplar ortadan kalkacaktır. Çevreye en az zararla dünya pazarına otomobillerimizi göndermek mümkün olacaktır Ülkemizin en büyük hedeflerinden biri olan Yerli Otomobili üretmek ve dünya pazarlarına sunmak için Gemlik her şeyi ile hazır ve bu proje için ülkemizdeki en elverişli yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle Yerli Otomobil Gemlik'te üretilmelidir."

Kaynak: AA