Filistinli İdari Tutuklulardan, İsrail Mahkemelerine Boykot

İsrail cezaevlerindeki Filistinli idari tutuklular, 'keyfi tutukluluk' halini protesto için mahkemeleri boykot ettiğini duyurdu.

İsrail cezaevlerindeki Filistinli idari tutuklular, "keyfi tutukluluk" halini protesto ederek, mahkemelere çıkmayacaklarını ilan etti.

Filistinli idari tutuklular tarafından yapılan yazılı ortak açıklamada, İsrail mahkemelerini boykot ettikleri ve mahkemelere çıkmayacakları belirtilerek, "İdari tutukluluk, Filistinlilerin boynuna dayanmış bir kılıca dönüştü." denildi.

Açıklamada, "Onlarca Filistinli, suç isnadında bile bulunmadan ve yargılanmadan hapishanede yaklaşık 14 yılını geçirdi. Bugün idari tutukluluğa bakan tüm mahkemeleri süresiz boykot ettiğimizi ilan ediyoruz. Bu zalim politikayla mücadelenin İsrail yargısını boykottan geçtiğine inanıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Yargının "işgalci devletin ve istihbaratının" sığınağı olduğu belirtilen açıklamada, Filistin halkına boykot kararında kendilerine destek olma çağrısında bulunuldu.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde 481’i işgal altındaki Doğu Kudüs’ten olmak üzere 57’si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 6 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor.
Kaynak: AA