2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi Uğurlama Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: '10 gün kadar sonra başlayacak 2. seferimizde bilim üssümüzün fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Ulusal Kutup Programı'mız çerçevesinde çeşitli bilimsel çalışmalara imza atacağız' 'Antarktika'da yapılacak bilimsel çalışmaların sürdürülebilir olması ve ulusal çıkarlara hizmet etmesi için uluslararası bilim camiasında kabul görecek Ulusal Kutup Bilim Programı'nı oluşturduk' 'TÜBİTAK 2018'de, Ulusal Kutup Programı araştırmalarını desteklemek için yeni bir çağrı açacak. Bu çağrının toplam tutarı 1 milyon avro Türk lirası karşılığı olacak'

2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi Uğurlama Töreni
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2. Antarktika Seferi'nin Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olduğunu belirterek, "10 gün kadar sonra başlayacak 2. seferimizde bilim üssümüzün fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Ulusal Kutup Programı'mız çerçevesinde, çeşitli bilimsel çalışmalara imza atacağız." dedi.

2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi Uğurlama Töreni, Özlü'nün katılımıyla Bakanlıkta gerçekleştirildi.

Özlü, törende yaptığı konuşmada, geçen yıl toplam 9 bilim insanından oluşan heyetin 1. Ulusal Antarktik Seferi'ni başarıyla tamamladığını hatırlattı.

1. seferde yer alan bilim insanlarının, Türkiye için nihai hedef olan Antarktika Türk Üssü'nün kurulmasına yönelik gerekli çalışmaları yerine getirdiklerine işaret eden Özlü, "10 gün kadar sonra başlayacak 2. seferimizde bilim üssümüzün fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Ulusal Kutup Programı'mız çerçevesinde, çeşitli bilimsel çalışmalara imza atacağız. 2. Antarktika Seferi'mizin liderliğini, kadın bilim insanımız Doç. Dr. Burcu Özsoy yapacak." diye konuştu.

Özlü, Antarktika kıtasının 1 Aralık 1959'da imzalanan Antarktika Antlaşması ile yönetildiğini vurgulayarak, söz konusu antlaşmaya bugün itibarıyla 29'u danışman, 24'ü danışman olmayan gözlemci ülke statüsünde toplam 53 ülkenin taraf olduğunu, Türkiye'nin ise "gözlemci ülke" statüsünde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin bilimsel seferleri ve çalışmalarının ardından "danışman ülke" statüsünü elde edeceğinin altını çizen Özlü, şöyle devam etti:

"Antarktika'da yapılacak bilimsel çalışmaların sürdürülebilir olması ve ulusal çıkarlara hizmet etmesi için uluslararası bilim camiasında kabul görecek Ulusal Kutup Bilim Programı'nı oluşturduk. Yaklaşık 40 farklı kurumdan, 100 civarında katılımcının katkılarıyla hazırlanan Ulusal Kutup Bilim Programı'mız yürürlüğe girmiştir. Ulusal Kutup Bilim Programı'mız, dünyaca kabul gören yer bilimleri, fiziki bilimler, canlı bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler başlıklarından oluşmakta olup, 2018-2022 yıllarını içeren 5 yıllık dönemi kapsamaktadır."

- TÜBİTAK'tan 1 milyon avroluk yeni çağrı

Özlü, 2018'de TÜBİTAK'ın Ulusal Kutup Programı araştırmalarını desteklemek için yeni bir çağrı açacağına dikkati çekerek, bu çağrının toplam tutarının 1 milyon avro karşılığı Türk lirası olacağını bildirdi.

Böylece kutup alanındaki araştırma çalışmalarının sadece sefer projeleriyle sınırlı olmayacağını vurgulayan Özlü, projelerin ülke geneline yayılacağını ve Türkiye'nin danışman ülke olma sürecini de hızlandıracağını dile getirdi.

Özlü, 2. Antarktika Seferi'nin, vizyon projelerden birisi olduğunun altını çizerek, bu proje ve programın, Türk bilim dünyasının, bilim insanlarının ve bilimsel tecrübenin katettiği büyük mesafeyi gösterdiğini söyledi.

Bilimin ve bilimsel gelişmelerin sınırının olmadığını ifade eden Özlü, şunları kaydetti:

"Bilim, ülke ve kıta sınırlarını aşan bir karaktere sahiptir. Türkiye, her alanda olduğu gibi, bilim ve teknolojide de kendini aşan, dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıdır. Bilim insanlarımız, Türk'ün bilim bayrağını dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam edeceklerdir. 2. Antarktika Seferi'mizi, sadece bilimsel bir sefer olarak değerlendirmek, eksik bir bakış açısı olacaktır. Antarktika seferimiz, bizim vizyonumuzu, gücümüzü, bilimsel tecrübemizi, bilim insanlarımıza olan güvenimizi ve kararlılığımızı ortaya koyan büyük bir adımdır. Bugün, aynı zamanda Türk bilim tarihi açısından da çok özel bir gündür."

Özlü, 15 bin kilometre uzağa giderek, zor coğrafi şartlar altında, uzun haftalar boyunca sevdiklerinden uzak kalarak, bilimsel çalışmalar yapma ve üs kurmanın kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, "Eminim ki bilim insanlarımız zoru başaracaklardır. Türkiye'nin gücü, bilim heyetimizin arkasında olacaktır. 2. Antarktika Seferi'ne çıkan, Türk bilim heyetimize başarılar diliyorum. Antarktika projemizi en başından beri himaye eden, destekleyen ve bizlere güç veren sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA