Vali Demirtaş Açıklaması'Adana'da İsrafı Önlemek İçin Vatandaşlarımızı Bilinçlendireceğiz'

Adana Valisi Mahmut Demitaş, “Çukurova’nın gözbebeği Adana’da israfı önlemek için vatandaşlarımızı bilinçlendireceğiz’’ dedi.

Vali Demirtaş Açıklaması'Adana'da İsrafı Önlemek İçin Vatandaşlarımızı Bilinçlendireceğiz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nin tanıtım toplantısı Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz’ın toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirmesinin ardından bir konuşma yapan Vali Demirtaş’ın eşi Beyhan Demirtaş, Türk askerinin canını hiçe sayıp vatanımız için savaşırken kendilerinin de üzerine düşen görevleri yapmak durumunda olduklarını dile getirdi.

Bizden sonraki nesillere daha müreffeh ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak zorunda olduğumuzu vurgulayan Beyhan Demirtaş, ‘’Bu ülkeye hak ettiği değeri vermek ve tüm dünyanın gıptayla baktığı bir ülke haline getirmek için bıkmadan usanmadan yeni projeler üretip hayata geçirmek bizlerin asli görevidir. İşte bugün burada bu güzel şehrimizi daha güzel hale getirmek için tüm illerimizi kapsayan bir projemizin tanıtımı için toplanmış bulunuyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Adana neden Linköping olmasın?

Bu projeyi Adana’da başlatmanın sevincini hep beraber yaşadıklarını belirten Beyhan Demirtaş, ‘’Hiçbir atığını çöpe atmayan, yüzde yüzünü değerlendiren İsveç başta olmak üzere kimi ülkeler çöp ithal etmeye başlamışken bizim hala böyle kampanyalar düzenlemek zorunda olmamız aslında çok acı. İsveç’te evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde edilen biyogaz hem ısınma hem de elektrik üretimi için kullanılıyor. Bu yöntemin en verimli kullanıldığı kentlerden biri ülkenin güneyindeki Linköping kentidir. Adana neden Linköping olmasın? Bu arada kentin çevre ve enerjiden sorumlu belediye başkanı Muharrem Demirok adında bir Türk’tür. Sanırım bu konuda oturup biraz düşünmemiz lazım’’ diye konuştu.

Bireylerin ‘Tek başıma ne yapabilirim ki?’ düşüncesinden sıyrılması gerektiğini ifade eden Beyhan Demirtaş, ‘’1 litre atık yağın 1 milyon litreküp suyu kirlettiğini, bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 wattlık bir ampulün 20 saat çalıştırılabildiğini, 1 atık pilin 4 metreküp toprağı zehirlediğini, 1 ton atık kağıdın geri kazanılması ile 17 ağacın kesilmesinin önlendiğini unutmamak gerekir’’ dedi.

Çevre bilincinin her şeyden önce bir kültür göstergesi olduğunu belirten Demirtaş, kültürümüzde atmanın olmadığını, geri dönüşüm ve tasarrufun bizim kültürümüzün temel taşlarından olduğunu ifade etti.

Vali Demirtaş ise toplantıda yaptığı konuşmada, Afrin Harekatına katılan kahraman Mehmetçiklere, bir kez daha muvaffakiyetler temenni ettiğini söyleyerek tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar dilediğini ifade etti.

Terörle mücadelenin, sınırların içinde ve dışında tüm hızıyla sürdüğü, güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğu bu zaman diliminde, vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaları da sürdürmeye devam ettiklerini belirten Vali Demirtaş; ‘’Artan nüfus, kentleşme ve sanayileşme, beraberinde ciddi çevre sorunlarına ve giderek artan atık problemine neden olmaktadır. Çevre ile ilgili karşılaşılan bu problemlere gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin kalıcı bir çözüm bulması ve sürdürülebilir politikalar benimsemesi gerekmektedir’’ şeklinde konuştu.



"İsrafı önlemek için vatandaşlarımızı bilinçlendireceğiz"

Bilinçli tüketim ve bilinçli ayrıştırmanın esas olduğu yaşam biçiminin model alınması gereken günümüzde, israfın önlenmesi ve atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının temel hedefimiz olması gerektiğine değinen Vali Demirtaş, ‘’Önce kamu kurumlarında, sonra ülkemiz genelinde atık yönetimi konusunda kalıcı bir uygulama oluşturmak ve bilinçli bireyler yetişmesine katkıda bulunmak “Sıfır Atık Projesi”nin temel amacıdır. Bizler de havasıyla, suyuyla, iklimi ve bereketli toprakları ile ülkemizin en güzel coğrafyalarından birinde, Çukurova’nın gözbebeği Adana’da israfı önlemek için vatandaşlarımızı bilinçlendireceğiz’’ diye konuştu.

Vali Demirtaş, topyekun duyarlılık ve farkındalık oluşturmanın, projenin kalıcılığını ve başarıya ulaşmasını sağlayacağını kaydederek, kamu-özel sektör ayrımı yapılmaksızın çalışma hayatının tüm aktörlerini, toplumumuzun tüm kesimlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı “Sıfır Atık Projesi”ne destek olmaya davet etti.

"Sıfır Atık Projesi"nin tanıtım toplantısı, yapılan bilgilendirme sunumunun ardından sona erdi.
Kaynak: İHA