Paris Bosphorus Enstitüsü Bilim Kurulu Toplantısı

Toplantı, Enstitü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası ve Bilim Kurulu Eş Başkanları Ümit Boyner ve Augustin de Romanet başkanlığında Paris'te düzenlendi

Paris Bosphorus Enstitüsü (Institut Du Bosphore) Bilim Kurulu Toplantısı, Enstitü Başkanı Bahadır Kaleağası ve Bilim Kurulu Eş Başkanları Ümit Boyner ve Augustin de Romanet başkanlığında Paris'te düzenlendi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TÜSİAD) yapılan açıklamaya göre, toplantıda, 2013'ten bu yana Bilim Kurulu Eş Başkanlığı'nı yürüten American Express ve Suez Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Anne Lauvergeon, görevini ADP Group Yönetim Kurulu Başkanı Augustin de Romanet'e devretti.

Etkinlikte konuşan Paris Bosphorus Enstitüsü Bilim Kurulu Eş Başkanı Augustin de Romanet, Türkiye-Fransa arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan enstitünün bilim kurulu eş başkanlığı görevini üstlenmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"ADP Grubu, bünyesinde gerçekleştirdiği nitelikli ve verimli tartışmalar vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunan Institut du Bosphore'a kararlılıkla desteğini sürdürmektedir. ADP Grubu’nun, Türkiye’deki stratejik yatırımlarını, 2017 yılında daha güçlendirmiş olması iki ülkenin ekonomik aktörleri arasındaki ortaklığın önemli bir göstergesidir. Enstitü kuruluşundan bu yana Fransa-Türkiye arasında sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesinde önemli bir boşluğu doldurmayı başardı. Bu ilişkilerin geliştirmesine katkı sunmayı arzu ediyorum."

Enstitü Başkanı Bahadır Kaleağası da Augustin de Romanet'in vizyonu ve zengin deneyimi ile enstitünün çalışmalarına yeni bakış açıları kazandıracağını aktararak, "2018, hem Türkiye-Fransa hem de Türkiye-AB ilişkilerinde kritik bir yıl. Enstitü olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Füsun Türkmen ise TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve Fransa Avrupa Hareketi Başkanı Yves Bertoncini'nin giriş konuşmaları ile başlayan ve Fransa'nın önde gelen düşünce kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen oturumda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ocak Paris ziyaretinin akabinde, Türkiye-AB ilişkileri perspektifinde Türkiye-Fransa ikili ilişkilerine yönelik beklentiler" konusu değerlendirildi.

Toplantı dolayısıyla Paris'te bulunan TÜSİAD Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kaleağası, TÜSİAD'ın Fransa'daki muadil örgütü MEDEF Genel Sekreteri Michel Guilbaud, IRIS (Institute of Strategic and International Relations) Direktör Yardımcısı Didier Billion, Fransa Senatosu Onursal Genel Sekreteri ve Fransa Anayasa Hukukçuları Derneği Başkan Yardımcısı Alain Delcamp, Fransa Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Jacques Maire ve medya temsilcileri ile temaslarda bulundu.

Temaslar sırasında, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerde yaşanan sorunlar ve fırsatların yanı sıra Türkiye ile AB arasındaki ilişkinin katılım müzakereleri çerçevesinde yürütülmesinin gerekliliği ve alternatif yollara sapılmasının hem Türkiye hem de AB tarafı için yaratacağı riskler gündeme alındı.

Kaynak: AA