Makedonya Başbakanı Zaev Türk İş Adamlarıyla Bir Araya Geldi

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde iş adamlarıyla bir araya geldi.

Makedonya Başbakanı Zaev Türk İş Adamlarıyla Bir Araya Geldi
Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

Türkiye ile Makedonya’nın, kökleri geçmişe uzanan kuvvetli bağlar ve dostluk duygularıyla birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Zaev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 475 milyon dolar seviyesinden bir milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini belirterek, "Türkiye, ülkemin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini güçlü bir şekilde destekliyor. Bağımsızlığımızdan sonra Türkiye en büyük destekçimiz oldu. Türk iş insanlarına her zaman kapımız açık. Başbakan olarak vaktimin üçte birini iş insanlarına ayırıyorum. İş insanlarına ayırdığım vaktin yarısını da Türk iş insanlarına ayırıyorum. Ben iş adamlığı yaparken Türk iş insanlarıyla çalıştım. 10 yıl vergi almıyoruz. Çalışanların bazı masraflarını da biz karşılıyoruz. Buyurun gelin, yatırım yapın. Makedonya Başbakanı, bakanları ve milletvekillerinden Türk iş insanlarına açık bir iş birliği daveti gönderiyoruz. Makedonya’nın çevresindeki bölgenin potansiyeli yüksek. Özellikle tarım, inşaat ve enerji alanında yatırımcılar için önemli fırsatlar var. Büyük şirketlere sesleniyorum. Ülkemde yatırım yapan bütün şirketler Makedonya şirketi olarak kabul ediliyor" ifadelerinde bulundu.

"Serbest ticaret anlaşmasının müzakere edilmesini bekliyoruz"

Programda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ise Makedonya’ya Türk yatırımlarının son 10 yılda hızla arttığına dikkati çekti. Makedonya’da bankacılık, eğitim, sağlık, inşaat, tarım, tekstil, perakende ticaret ve turizm gibi çok farklı sektörlerde Türkiye sermayeli yaklaşık 100 iş insanının 1,2 milyar avroluk yatırımının bulunduğunu bildiren Yavuz, "Her iki ülkenin potansiyeline bakınca, esasen daha yapacak çok iş var. Makedonya Güneydoğu Avrupa’nın kalbinde yer almakta ve dahil olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde 650 milyon nüfuslu bir pazara hitap etmektedir. Dolayısıyla Makedonya’yı tek başına değil, çevresindeki bölgenin potansiyeli ile birlikte ele alıyoruz. Makedonya ile ülkemiz arasında mevcut serbest ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmesini bekliyoruz. Böylece tüm tarım ürünlerinde de gümrük vergilerinin sıfırlanması ya da tavizli oranlar belirlenmesi sağlanacak. Bu alanda karşılıklı iş birliği potansiyelimizi harekete geçirmiş olacağız. Bu konuda Makedonya başbakanının desteğinizi istiyoruz. Ayrıca, ülkemizden kanatlı et ithalatında yaşanan sorunun aşılmasında Makedonya yetkililerin desteğini bekliyoruz. Makedonya’nın gelişmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA