Macaristan Ve Ukrayna Arasındaki 'Eğitim Kanunu' Krizi

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: 'NATO, 1415 Şubat tarihinde, NATOUkrayna Savunma Bakanları Komitesi oturum planladı ancak Macaristan bunu veto etti'.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin, 14-15 Şubat'ta düzenlenmesi planlanan NATO-Ukrayna Savunma Bakanları Komitesi oturumunu veto ettiğini açıkladı.

Szijjarto, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununun azınlık haklarını ihlal ettiğini ve bu konuda hukuki garanti vermediği sürece Macaristan'ın izlediği politikayı değiştirmeyeceğini belirtti.

Ülkesinin, Ukrayna'da yaşayan Macar azınlığın haklarını korumak için uluslararası kuruluşlarda veto hakkını kullanmaya devam edeceğini de anlatan Szijjarto, ''NATO, 14-15 Şubat tarihinde, NATO-Ukrayna Savunma Bakanları Komitesi oturum planladı ancak Macaristan bunu veto etti. NATO Genel Sekreteri de bu oturumun yapılmayacağını üye ülkelere bildirdi.'' diye konuştu.

Szijjarto, Macaristan'a veto hakkını kullanmaması için baskı yapıldığını ama ülkesinin söz konusu baskılara boyun eğmeyeceğini kaydetti.

Ukrayna'nın uluslararası sorumluluklarını yerine getirmediğini de iddia eden Szijjarto, Ukrayna'nın NATO ve AB üyeliğini ciddi bir şekilde düşünüyorsa o zaman azınlık haklarına saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

- Macaristan-Ukrayna krizi

Macaristan, Ukrayna'nın geçen yıl eylül ayında eğitim kanununda yaptığı değişiklik dolayısıyla ülkede yaşayan Macar azınlığın haklarının ihlal edildiğini öne sürüyor.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini belirterek, "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı." ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki Macarlar, orta öğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.
Kaynak: AA