Karabük Gazeteciler Ve İletişim Derneğinden Uyarı

Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Yönetimi sosyal medya üzerinden habercilik yapanlara karşı vatandaşları uyardı.

Derneğin yazılı açıklamasında, vatandaşların haber alma hakkını yerine getirenlerin kanunların ve yasaların izin verdiği şartları taşıyan basın kuruluşları olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "Karabük'te vatandaşlarımıza haber ulaştıran basın kuruluşları ilgili kurumlarda kaydı olan ve izinli, çalışanları da yine ilgili kurumlar tarafından akredite edilmişlerdir.Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği bünyesindeki kurumlar ve üyeleri de yukarıda belirtilen şartları taşımaktadır.

Bu şartları taşımayan hiçbir basın kurumu ve çalışanı derneğimize üye olamaz.

Ancak özellikle son zamanlarda ilimizde çığ gibi büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız. Yukarıda belirtilen şartları taşımayan, kanunların ve yasaların gerekliliklerini yerine getirmeyen bir takım kişiler, sosyal medya veya blok siteler üzerinden bir basın kuruluşu veya çalışanı gibi habercilik yapmaya çalışmaktır." denildi.

Bu durumun bilgi kirliliğine sebep olduğunun aktarıldığı açıklamada, şunlara yer verildi:

- Yasa gerekliliği

"Bakanlığın bu duruma müdahale etmesi son derece yerinde bir çalışmadır.İnternet üzerinden yapılan yayıncılığın bir yasaya tabi olmaması kontrolsüz olan bu sistemin önüne geçecektir. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de künyesi, vergi kaydı bulunmayan ve hatta bir irtibat adresine dahi sahip olmayan bu tür yayıncılara vatandaşların, kurum veya kuruluşların itibar etmemesi son derece önemli bir konudur.

Bu tür yayıncılar bir basın kuruluşu çalışanı veya basın mensubu da değildir. Yasalarla varlığını sürdüren basın kuruluşları çalışanlarına birer kimlik kartı vermektedir ve bunu valiliklere bildirmektedir.

- Meslek odası ihtiyacı

Bunun dışında kendi imkanlarıyla yaptığı kimlik kartlarını taşıyan, yada hiç kartı olmayanların basın mensubu sayılmayacağı yasalarla belirlenmiştir.Bu tür yasa dışı olayların önüne geçmek için ve gazetecilik mesleğinin itibarı ile meslek ahlak kurallarına uyulmasını sağlamak açısından dernek olarak çalışmalar yapmaktayız. Bunun ilk adımı da bir oda kurulması çalışmasıdır."

Kaynak: AA