Eğitimdeki Polis Köpekleri Görev İçin Hazırlanıyor

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğünce, polis köpeklerine 3 ay boyunca farklı illerde eğitim veriliyor. Uyuşturucu ile mücadelede önemli rol oynayan köpekler, eğitim sonrası polislerin en büyük yardımcısı oluyor.

Eğitimdeki Polis Köpekleri Görev İçin Hazırlanıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmada, eğitim gören polis köpekleri, eğitmenleri eşliğinde İzmir’de eğitimlerine devam etti. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı KEM Şube Müdürlüğü eğitmenlerinin 3 aylık eğitime soktuğu 9 narkotik köpeği, İzmir Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan köpek idarecileri ve farklı illerdeki köpek idarecileri ile İzmir’de farklı noktalarda eğitim çalışması yaptı. Narkotik polislerinin çalışmasında en büyük yardımcısı olan polis köpekleri, 3 aylık eğitimlerinde, farklı illerde ve farklı ortamlarda, eğitmenleri tarafından görevlerine hazır hale getiriliyor. Eğitim sonrası, köpekler her ortamda arama çalışması yaparak uyuşturucu ile mücadelede yer alıyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yapılan eğitimde, İzmir Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri havalimanı girişinde, kontrol amaçlı araçları çevirirken eğitimdeki köpekler ise araçlarda arama yaptı. Daha sonra havalimanı bagaj alımı kısmında, eğitmenler, köpeklerin uyuşturucu madde bulması için bir bavulun içerisine uyuşturucu madde koydu. Köpekler, onlarca bavulu koklayıp senaryo gereği uyuşturucu madde konulan bavulu buldu.

Eğitimler her ortamda yapılıyor

Eğitim sonrası açıklama yapan Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı KEM Şube Müdürlüğü eğitmenlerinden polis memuru Orkun Kara, ’’Narkotik arama eğitimlerinin 3 aylık eğitimleri dışında, il dışı eğitimlerine çıkıyoruz. Bu eğitimlerden bir tanesi de İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Burada köpeklerimize yoğun baskılı ortamlara gürültülü ortamlarda nasıl arama yapmaları gerektiği ve eğiticilerin köpeklere nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler kapsamında birinci safhamız Afyon Bolvadin morfin fabrikasıydı. Daha sonra buraya geldik ve Çeşme Deniz Limanı’nda eğitimlerimize devam ediyoruz. Narkotik arama köpeklerinin eğitimi toplam 3 ay sürmektedir. İlk etapta eğitimlerimize köpek ve idarecisi arasında; sosyalizasyon eğitimimiz var, yani biz buna tanışma eğitimi diyoruz. Köpekler ilk önce idarecileri ile tanışıyorlar birbirlerine yakınlık sağlıyorlar daha sonra itaat eğitimlerimiz var. İtaat eğitimlerinden sonra uyuşturucu madde kokularını tanıtıcı eğitimimiz var. Bundan sonra da değişik ortamlarda kapalı alan, açık alan, arazi, kargo, havaalanı, deniz limanı gibi rutin alanlardan arama eğitimlerimiz var. Gördüğünüz gibi burası gürültülü bir ortam. Arama köpeklerinin her yerde, her koşulda görev yapmaları gerekiyor. Burada da gürültülü baskılı ortamlarda arama yapmaları ve bu türlü yerlere alışmalarını sağlıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki uyuşturucu aynı zamanda terörün finansmanını sağlıyor. Biz aynı zamanda uyuşturucuyla müdahale ederken arka planda aslında terörle de mücadele etmiş oluyoruz. Terör örgütlerine gidecek her paranın bir bakıma önüne geçmiş oluyoruz’’ dedi.

Kaynak: İHA