2. Abdulhamid Han'ın Hayatının Anlatıldığı Tiyatro Oyunu Esenyurt'ta Sahnelendi

Esenyurt’ta vefatının 100 .senesinde Sultan 2. Abdulhamid Han’ın konu alan "Usta" adlı tiyarto oyunu sahne aldı. Tiyatro oyununa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

2. Abdulhamid Han'ın Hayatının Anlatıldığı Tiyatro Oyunu Esenyurt'ta Sahnelendi
Esenyurt Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Ziraat Bankası’nın destekleriyle sahnelenen tiyatro oyunu "Usta"Esenyurt’ta sahnelendi. Esenyurt Belediyesi Erol Olçok Kültür Merkez’inde organize edilen tiyatro gösterisinde sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, 2. Abdülhamid Han’ı konu alan "Usta" isimli tiyatro oyunuyla vefatının 100’ncü sene-i devriyesinde 81 ili dolaşacak. Baba-kız ilişkisi üzerinden ilerleyen 2. Abdülhamid Han’ın şehzadelik günlerinden başlayıp, son günlerine kadar olan dönemi anlatan tiyatro oyununu, 81 ilde 100 gösterim yapacak.

Oyunu yazıp, yöneten Ahmet Yenilmez, 2. Abdülhamid Han’ın, tarihte anlatıldığı haliyle pek uyuşmadığını belirterek, “Birileri, ister kötüleme, ister iyileme adına, Abdülhamid’i biraz kendilerine göre yorumlamışlar. Abdülhamid Han, şehzadeler içerisinde, padişah olma ihtimali en düşük olan kişi, önünde amcası ve ağabeyi vardı. Amcasının bir cinayete kurban gitmesi ve ağabeyinin rahatsızlığı nedeniyle tahta çıkarıldı" diye konuştu.

"Bu, Türk tiyatrosunda bir ilk”

Yenilmez sözlerine devam ederek, “Bir sezon içerisinde 81 vilayette 100 yer. Ben burada çok tuhaf bir şey yakaladım. Bu projeye karar verdiğimde Ziraat Bankası Genel Müdürü ile karşılaştım. ’Böyle bir şey düşünüyorum’ dedim. Çok mutlu oldu ama en önemlisi ne biliyor musunuz? Evet, 300 milyon altın borç almış ama bu nasıl ödenecek? Ne yapmış? 1888 yılında, ’Millet Sandıkları’ adı altındaki o dağınık yapıyı bir araya getirmiş ve Ziraat Bankasını kurmuş. Böyle durdu Hüseyin Bey, şaşırdı. ’Bir dakika, yine bugün de Ziraat Bankası bu mesuliyeti hissetmeli bence. Biz sizin yol arkadaşınız oluyoruz" dedi.

“Çocuklarımıza, torunlarımıza aktaracağız”

Oyunu izleyenler arasında yer alan ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, “ Vefatının 100’ncü yıl dönümünde böyle anmak ve anarken de gerçek Abdülhamid’i öğrenmek benimle birlikte bugün 500’e yakın Esenyurt’lu tiyatro izleyicisini de sevindirdi. O dönem nasıl iftiraların atıldığı bir ak sultanı, kızıl sultan olarak 100 yıl önce lanse edildiğini, bir padişahın gitmesiyle büyük bir toplumu küçük bir toprağa nasıl mahkum edildiğini bir kez daha öğrenmiş olduk. Tarihin gizli yönleri kalmayacak, bizler Abdülhamid’i de öğreneceğiz. Kut’ül Amare’yi de öğreneceğiz. Bu millet ümmeti de öğrenecek kendini yöneten sultanı da öğrenecek. Ama doğru öğrenecek ve bugünkü bu tiyatro oyunumuz bunlardan biriydi. Bizler de bundan sonra çocuklarımıza, torunlarımıza bunları aktaracağız." diye konuştu.

Kaynak: İHA