Senegal'de Dünya Başörtüsü Günü

Başkent Dakar'da kadınlar, insanların farklılıklarından dolayı birbirini yadırgamadan beraber yaşanabileceğini vurgulamak için bir araya geldi.

Senegal'in başkenti Dakar'da kadınlar, 1 Şubat Dünya Başörtüsü Günü etkinliği için bir araya geldi.

Etkinliklerde, insanların dini vecibelerinden, farklılıklarından dolayı ötekileştirilmemesi gerektiği ve birbirini tenkit etmeden bir arada yaşanabileceğinin önemi vurgulandı.

Etkinliklerin organizatörü Ndeye Aisatou Ndour Diouf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birbirlerini sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde tanıyan bir arkadaş grubu olarak dört yıldır Dünya Başörtüsü Günü etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

Facebook'ta 5 bin üyeyi aşkın "World Hijab Day Senegal" adında bir grup kurduklarını ifade eden Diouf, her yıl 1 Şubat Dünya Başörtüsü Günü'nü aynı zamanda bir sosyal etkinlikle birleştirerek kutladıklarını anlattı.

Diouf, bu yıl Dakar'a 40 kilometre mesafedeki bir medreseyi ziyaret ederek öğrencilere gıda, kıyafet ve benzeri yardımda bulunacaklarını belirtti.

Etkinlikle başörtüsü hakkındaki ön yargıları yıkmayı amaçladıklarını dile getiren Diouf, şunları kaydetti:

"Günümüzde başörtüsü taktığın zaman herkes sana farklı gözle bakıyor seni terörist olarak düşünüyor. Biz de bugün dolayısıyla farkındalık oluşturarak başörtüsü takmanın İslamiyet'in bir vecibesi olduğunu ve başörtüsü takanların da herkes gibi insan olduğunu bütün dünyaya göstermek istiyoruz."

Müslüman olup başörtüsü takmayan ve Hristiyan arkadaşlarının kendilerine destek için bugünde başörtüsü taktıklarına dikkati çeken Diouf, arkadaşlarının "başörtülü insanlar da herkes gibidir ve yadırganmamalıdır" şeklinde kendileriyle dayanışma gösterdiğini ifade etti.

Başörtü takmayan bir arkadaşının etkinlik sebebiyle başörtüsü taktığını ve o günden sonra hiç başını açmadığını söyleyen Diouf, "Bu tür güzel olaylar da oluyor. Arkadaşımız başörtüleri takmakla bizlerin terörist olmadığını, tehlikeli insan olmadığını göstermeye çalışıyor." diye konuştu.

Öte yandan etkinliğe katılan gençlerden Kety Geraldine, Hıristiyan olduğunu ancak özgürlük için arkadaşlarının yanında bulunduğunu vurgulayarak, "Ben Hıristiyanım ama arkadaşlarımın yanında yer alarak kıyafet özgürlüklerinde onlara destek olmaya çalışıyorum. Kimsenin kimseyi giyiminden dolayı kötüleme hakkı yoktur. Bir insanın dinin emrettiği gibi yaşaması kadar doğal bir şey yoktur." ifadesini kullandı.

Hıristiyan olan Jacqueline Diop da "Bugün bu etkinliğe katılmakla arkadaşlarımla dayanışma içinde olduğumu göstermek istedim. Dinine göre kapanmanın toplumda dışlanmaya sebep olmaması gerektiğini düşünüyorum." ifadeleriyle desteğini dile getirdi.

- Dünya Başörtüsü Günü

ABD’de yaşayan Bangladeş kökenli Nazma Khan, başörtülü olmasından dolayı öğrenim hayatı ve günlük yaşamında karşılaştığı zorlukların ardından farkındalık oluşturmak adına 2013'te Dünya Başörtüsü Günü etkinliğini başlattı.

Nazma Khan’ın girişimiyle her 1 Şubat’ta kutlanmaya başlanan Dünya Başörtüsü Günü, başörtülü Müslüman kadınlar ile gayrimüslimler arasında hoşgörü ve anlayışı güçlendirmeyi amaçlıyor.

Dünya Başörtüsü Günü için dünya genelinde 45 ülkede 70’ten fazla gönüllü organizatör bulunuyor.

Kaynak: AA