Muğla'da Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim Merkezi Açıldı

Vali Civelek: 'Merkezde gerçekleştirilecek çalışmalar zeytinyağı sektöründe rekabet edebilirlik gücümüzün, pazar payımızın arttırılmasına, coğrafi işarete sahip olduğumuz zeytinyağımızın markalaşmasına, zeytinyağımızın tanınırlığına ve kalitesinin ön plana çıkarılmasına katkı sağlayacak'.

Muğla’da, Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim Merkezi açıldı.

Ticaret Borsası Hizmet Binası’ndaki toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, zeytinin Muğla ekonomisinde, tarımsal ürün olarak önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Tarım sektöründe rekabet gücü olan ekonomik ve sosyal açıdan çok faydalı, katma değeri yüksek olan zeytinin, Muğla’da vatandaşların geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Civelek, her geçen yıl zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışın, sevindirici olduğunu kaydetti.

Zeytinin kaliteli bir şekilde elde edilmesinin önemli olduğunu belirten Civelek, "Merkezde gerçekleştirilecek çalışmalar zeytinyağı sektöründe rekabet edebilirlik gücümüzün, pazar payımızın arttırılmasına, coğrafi işarete sahip olduğumuz zeytinyağımızın markalaşmasına, zeytinyağımızın tanınırlığına ve kalitesinin ön plana çıkarılmasına katkı sağlayacak." dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise dünya çapında önemli ve halk sağlığı açısından çok değerli bir ürün olan zeytinyağı konusunda söz sahibi bir ilde yaşadıklarını kaydederek, Muğla’da kurdukları Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim Merkezi'nde yetişen tadımcılar sayesinde, Muğla zeytinyağının uluslararası yarışmalarda dünyaya tanıtılacağını söyledi.

-"Zeytinyağımızı dünyada ilaç gibi satılan bir ürün haline getirebiliriz"

Muğla’da tarım sektörünün, turizmden daha fazla gelir getiren bir alan olduğuna işaret eden Gürün, şöyle konuştu.

"Tarımda da zeytin ve zeytinyağı bizim özelimiz. Muğlamıza özgü memecik zeytini de marka değeri olarak çok daha yukarılara çıkarılabilecek bir ürünümüz olduğundan bu ürünün farkında olmamız gerekiyor. Memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının kalitesiyle dünyada ödüller alan bir zeytinyağı olduğunu önce ülkemize sonra dünyaya duyurmalıyız. Zeytinyağımızı dünyada ilaç gibi satılan bir ürün haline getirebiliriz. Zeytinyağı halk sağlığı için çok değerli bir ürün. Dünyada zeytinyağı tüketiminde birçok ülkeden geriyiz. Kişi başına yıllık tüketim ülkemizde 2 litre iken bu oran Yunanistan’da 24, İspanya ve İtalya’da 14 litre. Öyleyse önce iç tüketimi arttırmak, sonra ihracat yapacak hale gelmek gerekiyor."

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen ise Muğla’nın zeytinyağı, çam balı ile marka değeri yaratacağını belirterek, üreticinin ve işletmelerin birlikte kalkınacağını söyledi.

Merkezin açılışına, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş da katıldı.
Kaynak: AA