Maldivler'de Tutuklu Siyasetçiler Serbest Bırakıldı

Yüksek Mahkeme yargılamaların yeniden yapılmasına hükmetti.

Güney Asya ülkesi Maldivler'de, Yüksek Mahkeme, hapisteki siyasetçilerin serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Yüksek Mahkeme, terör suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid ve devlet başkanına suikast planladığı suçlamasıyla hapis cezasına mahkum edilen eski Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Adeeb'in de aralarında olduğu tutuklu siyasetçilerin salıverilmesine karar verdi.

Mahkeme, yargılamaların yeniden yapılmasına da hükmetti.

Karar uyarınca, Devlet Başkanı Yamin Abdul Gayyum'un en yakın müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in görevden alınmasına destek verdiği için görevden alınan 12 milletvekilinin de görevlerine iade edileceği kaydedildi.

Gayyum'un iktidara gelmesinin ardından eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid, eski Savunma Bakanı Muhammed Nazım, muhalefet partisi lideri Şeyh İmran Abdullah ve eski Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Adeeb terör suçlamasıyla hapse mahkum edilmişti.

Gayyum, 400 bin nüfuslu, turizm merkezi olarak bilinen, Hint Okyanusu'nda yaklaşık bin 200 adadan oluşan Maldivler'de 2013 yılında ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk Devlet Başkanı Muhammed Naşid'in yerine iktidara gelmişti.

Maldivler'in eski devlet başkanlarından Muhammed Naşid, 2012 yılında görevdeyken üst düzey bir hakim için gözaltı emri vererek terörle mücadele yasasına muhalefetle suçlandığı davada 2015 yılında 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Maldivler'de muhalefetteki 4 partinin lideri, 29 Ocak'ta, Maldivler Yüksek Mahkemesine sundukları dilekçede, Devlet Başkanı Gayyum'un, hakkındaki yolsuzluk ve kötü yönetim iddiaları nedeniyle geçici olarak görevden alınmasını talep etmişti.

Maldivler'de, temmuz ayında Devlet Başkanı Gayyum'un en yakın müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in görevden alınmasıyla ilgili oylama yapılmasına katılımı engellenmek için ordu, Gayyum'un emriyle parlamentoya kilit vurmuştu. Olaydan sonra Muhammed'in görevden alınmasına destek verdiğini açıklayan 12 milletvekili görevlerinden alınmıştı.

Kaynak: AA