'Kanun Yeniden Yazılırsa Toplanan Vergi Artar'

İVM Başkanı Prof. Dr. Üzeltürk: '6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un her bölümü ayrı ayrı problemli. Kanunun yeniden yazılması durumunda tahsil edilen vergi oranı mutlaka artacaktır' İKV Hukuk Müşaviri Güzeloğlu: 'Kimi zaman uygulamada, kamunun borçlarının takip veya tahsil edilmesinde ya da güvence altına alınmasında kimi problemler ve engeller ortaya çıkmaktadır'

İstanbul Vergi Merkezi (İVM) Başkanı Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un her bölümünde problem olduğunu savunarak, "Kanunun yeniden yazılması durumunda tahsil edilen vergi oranı mutlaka artacaktır." dedi.

Üzeltürk, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve İVM iş birliğiyle düzenlenen "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bağlantılı Problemler ve Çözümler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, amme yani kamu alacaklarının tahsilinin şu anda vergi alanında ciddi sorun yarattığını savundu.

Kamu alacaklarının tahsilinde çok sayıda sorun olduğunu dile getiren Üzeltürk, özellikle 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile ilgili problemlerden bahsetti.

Üzeltürk, bu yüzden bugün uygulamacılar, akademisyenler ve vergi uzmanları olarak bir araya geldiklerini kaydederek, hakimlerin ve gelir idaresi yöneticilerinin de burada bulunduğunu, konuyu ciddi şekilde ele alacaklarını aktardı.

İVM olarak bütün amaçlarının, "vergi alanında farkındalık yaratmak" olduğunu vurgulayan Üzeltürk, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bu sorunlar hakkında çözüm önerileri getireceklerini bildirdi.

Üzeltürk, "Amacımız; hem vatandaş hem de devlet için faydalı, hem de hukuka uygun olarak tahsilatların yapılmasını istiyoruz. Ayrıca bu sayede devletin vergi gelirlerini artırmasını istiyoruz. Dolayısıyla hukuka aykırı davrananların kaçmasını önleyici mekanizmaları da burada koyacağız hem de sistemde aksayan yönleri tartışacağız." diye konuştu.

Sistem aksadığından insanların vergi kaçırdığını dile getiren Üzeltürk, uygulamada hukuki güvencelerin çok önemli olduğunu ve bu anlamda eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Üzeltürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un her bölümü ayrı ayrı problemli. Şu anda bütün kanunun baştan sona incelenip yeniden yazılması lazım. Sorun o kadar ciddi. Hem diğer kanunlarla uyumsuz hem de bünyesinde birçok hukuka aykırılık mevcut. Bu sebeple insanlar vergi ödemekten kaçıyor. Bunları da engelleyici sistem kurulması lazım. Kanunun yeniden yazılması durumunda tahsil edilen vergi oranı mutlaka artacaktır."

- "Sürdürülebilir çözüm üretmek adına bir aradayız"

İKV Hukuk Müşaviri Abdülkadir Güzeloğlu, konuşmasında, vakfın faaliyetlerinden ve AB ile Türkiye ilişkileri hakkındaki etkinliklerinden bahsetti.

İngiltere'nin Brexit süreci, Türkiye'de hayata geçecek başkanlık sistemi, Türkiye-AB ilişkileri gibi konulara değinen Güzeloğlu, bu alanlarda rapor hazırladıklarını, panel ve konferanslar düzenlediklerini anlattı.

Güzeloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un yaklaşımı bir yandan, kamuya borçlu olanların borçlarını ödeme noktasında her türlü kolaylıktan yararlandırılmaları ve bunun yanında, kamu idarelerinin de alacaklarını etkin bir biçimde tahsil etmelerini güvence altına almaktır. Fakat kimi zaman uygulamada, kamunun borçlarının takip veya tahsil edilmesinde ya da güvence altına alınmasında kimi problemler ve engeller ortaya çıkmaktadır.

İşte bugün panelimizde, değerli konuşmacılarımızın ve siz kıymetli katılımcılarımızın katkılarıyla bu problemleri ele almak ve geleceğe dönük yapıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmek adına birlikteyiz."

Etkinlikte, Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnur Çelik, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Barlass ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Bahçeci birinci oturumda konuya ilişkin görüşlerini paylaşacak.

İkinci oturumda ise Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Hukuk ve İhtilaflı İşler Grup Müdürlüğü'nden Rıza Bilgiç ve İVM İcra Kurulu üyesi Mustafa Tan konuyu ele alacak.
Kaynak: AA