Elektrikte Kapasite Mekanizmasına 21 Bin Megavatlık Başvuru

Elektrik sektöründe 'can suyu' olarak nitelendirilen kapasite mekanizması desteğinden faydalanmak isteyen yaklaşık 21 bin megavatlık 30 santral TEİAŞ'a başvuruda bulundu Santrallere geriye dönük olarak verilecek destekler ocak ve şubat aylarını da kapsayacak şekilde ilk olarak mart ayında yapılacak Megavatsaat başına verilecek destek miktarının belirlenmesinde, spot piyasada oluşan piyasa takas fiyatı ile destekten faydalanmak isteyen santralin üretim maliyeti baz alınacak.

NURAN ERKUL KAYA - Elektrikte arz güvenliği ve sürekliliği sağlamak amacıyla uygulamaya giren ve sektörde "can suyu" olarak nitelendirilen kapasite mekanizması desteğinden faydalanmak isteyen yaklaşık 21 bin megavatlık 30 santral Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) başvuruda bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 20 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği kapsamında verilecek destekten faydalanmak isteyen santraller için başvurular, 31 Ocak 2018 itibarıyla tamamlandı.

Santral işletmecileri, yerli kaynaklara öncelik verilerek ödemelerin yapılacağı mekanizmadan yararlanmak üzere doğalgazda 11 bin, yerli kömürde ise 6 bin megavata yakın kapasite için başvuruda bulundu.

İthal kömür santrali olmasına rağmen yerli kömür kullanarak elektrik üretimi yapan ve gelecek birkaç ay içinde yerli kömürden elektrik üretimine başlayacak "aday santraller" için de başvurulan kapasite miktarı 3 bin megavatı geçti.

Böylece, yaklaşık 21 bin megavat kapasiteye sahip 30 santral sektörde "can suyu" olarak nitelendirilen kapasite mekanizması desteğinden faydalanmak için TEİAŞ'a başvurdu.

- TEİAŞ 15 Şubat'ta santralleri açıklayacak

TEİAŞ, gerekli kriterleri taşıyan elektrik santrallerini belirleyecek ve mekanizma kapsamına alınacak santrallere yapılacak ödeme için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) bütçe başvurusunda bulunacak.

Bütçenin onaylanmasının ardından, santrallere verilecek destek miktarları da netleşecek ve TEİAŞ 15 Şubat'ta mekanizmadan yararlanacak santralleri açıklayacak. Belirlenen bütçe kapsamında, öncelikle yerli kömür santrallerine yapılacak ödemeler hesaplanacak. Toplam bütçe içinden yerli kömüre ödenen miktar çıkarıldıktan sonra, kalan kısım verimlilik ve gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadıklarına bakılarak doğalgaz santrallerine ödenecek.

Megavatsaat başına verilecek destek miktarının belirlenmesinde, spot piyasada oluşan piyasa takas fiyatı ile destekten faydalanmak isteyen santralin üretim maliyeti baz alınacak.

Öte yandan yerli kömür ödemeleri yapıldıktan sonra bütçeden herhangi bir pay kalmazsa o ay içinde doğalgaz santrallerine herhangi bir ödeme yapılamayacak.

Santrallere geriye dönük olarak verilecek destekler ocak ve şubat aylarını da kapsayacak şekilde ilk olarak mart ayında yapılacak. Daha sonra ise her ayın desteği santrallere bir sonraki ay ödenecek.

Kaynak: AA