Bakanlar Özhaseki Ve Bak Rize'de

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: '(Rize'de dolgu alanındaki yapılaşmaya ilişkin) Buradaki sorun, birincisi dolgu alanındaki konutların Allah korusun herhangi bir sıkıntı durumunda vatandaşlarımıza müthiş bir risk olarak geri dönecek olması, can kaybı yaşanacak olması. Oradaki yıkımlarda birçok insanın canını, malını kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalması' 'Karşımızda bir tehlike var, sıkıntı var, bu belayı çözerken bu bir fırsata dönüşebilir' 'Buraya koyacağız projeyi, vatandaş beğenirse yavaş yavaş uygulamaya geçeceğiz. Bunu birkaç yıl içerisinde gerçekleştirebiliriz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Rize'de dolgu alanındaki yapılaşmaya ilişkin, "Buradaki sorun, birincisi dolgu alanındaki konutların şu anda Allah korusun herhangi bir sıkıntı durumunda vatandaşlarımıza müthiş bir risk olarak geri dönecek olması, can kaybı yaşanacak olması. Oradaki yıkımlarda birçok insanın canını, malını kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalması." dedi.

Bakan Özhaseki ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.

Bak, burada yaptığı konuşmada, beraberindeki heyetle yaklaşık üç hafta önce, dolgu alanındaki binalara ilişkin ortaya çıkan sorunlar ve kentsel dönüşümle ilgili konular da başta olmak üzere Rize'nin sorunlarını değerlendirmek için Bakan Özhaseki'yi ziyaret ettiklerini söyledi.

Bugünkü ziyaretin, görüşülen konuları yerinde görmek amacıyla gerçekleştirildiğini anlatan Bak, Bakan Özhaseki'ye sorunların çözümü noktasında ve yatırımlar konusundaki destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

- "Ortak akılla bu işi çözeceğiz biz"

Bakan Özhaseki, Rize'ye gelişlerinin hayra vesile olmasını dileyerek, Rize'nin her zaman gündemlerinde olduğunu söyledi.

Bakan Bak'ın, dolgu alanı konusundan bahsettiğini anımsatan Özhaseki, "Dolgu alanı konusuna geçmezden önce bilinmesi lazım ki aslında Türkiye'de dönüşüm gereken o kadar çok alan var ki bütün buralarda bizim çok hızlı davranmamız icap ediyor. O yüzden Çevre Bakanlığı ile Şehircilik Bakanlığı bir araya getirilip kurulmuş, birtakım yetkiler verilmiş, kaynaklar ayrılmış, hızlı bir şekilde beraberce yürütülsün de istenmiş." diye konuştu.

Kentsel planlamada karşılaşılan sorunlara değinen Özhaseki, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Haliyle Anadolu toprakları binlerce yıllık olmasına rağmen ve dünyanın en eski yerleşim yeri, en eski şehirleri olmasına rağmen planlamanın biraz geç olması, daha sonra gelen ideolojik belediye anlayışları ve yapılaşmada belki de standardı, kaliteyi tutturamamamız birçok şehirde, birçok sorunla bizi karşı karşıya bırakıyor. Bunların hepsinin yolu var, çözümü var ancak bütün bu yollar ve çözümler nihayetinde bizim planlamamız neticesinde ortaya çıkmasına rağmen yerelde belediyemizin ve sonra da halkımızın bize vereceği destekle çözülür. Şöyle bir güç yok, yukarıya çekilip istediği gibi planlama yapıp, ertesi sabah gelip hepsini yıkıp yapıp teslim edip ortaya çıkaracak bir güç, imkan, fırsat, yetki, kanun öyle bir şey yok. Ortak akılla bu işi çözeceğiz biz."

Bölgede yaşanan sorunlara da işaret eden Özhaseki, şu bilgileri paylaştı:

"Buradaki sorun, birincisi dolgu alanındaki konutların şu anda Allah korusun herhangi bir sıkıntı durumunda vatandaşlarımıza müthiş bir risk olarak geri dönecek olması, can kaybı yaşanacak olması. Oradaki yıkımlarda birçok insanın canını, malını kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalması. İşin silüet tarafı, mimari tarafı, görüntü tarafını artık ikinci planda düşünüyoruz. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığımıza göre şimdi bizim bunu bir fırsata dönüştürme imkanımız olabilir mi? Evet, olabilir. Karşımızda bir tehlike var, sıkıntı var, bu belayı çözerken bu bir fırsata dönüşebilir. Nasıl bir fırsata dönüşebilir? İstediğimiz evsafta, düşündüğümüz nitelikte Rize'ye, bu güzel, şirin, çayın başkenti olarak her yerde anılan, bizim de doğrusu 'Rize' derken bile içimizin sıcak sıcak aktığı bir memlekete şahane bir meydan kazandırabiliriz, bir prestij caddesi kazandırabiliriz. Buraya uygun bir yapılanma, yeni bir mimari tarz ve üzerinde yeni konutlar inşa edebiliriz."

- "İyi bir proje yapacağız"

Bakan Özhaseki, bütün bunların planlamayla ilgili olduğuna dikkati çekerek, "Haliyle bütün bu planlamalardan sonra işin nasıl gerçekleşeceği hususu ortaya çıkacak. O gerçekleşme safhasında da biz kamu olarak elimizi taşın altına koyacağız zaten, uğraşacağız. Belediye bu işin içerisinde olacak ki valiliği söylemiyorum zaten beraberiz, orada vatandaşın bize anlayışı gerekiyor, yardımcı olması gerekiyor, el birliğiyle çözebiliriz. Bu düşündüğümüzü çok kısa süre içerisinde inşallah gerçekleştiririz." dedi.

Rize'nin sorunlarını değerlendirmek için burada bir toplantı yapacaklarını aktaran Özhaseki, "Kağıtlar, evraklar üzerinde, ne kadar bizde belge varsa bunlar üzerinde çalışacağız yani burada ne kadar inşaat alanı var, ne kadar ticarethane var, ne kadar konut var. Hangisi daha riskli vesaire vesaire bunlara çalışacağız." diye konuştu.

Özhaseki, daha sonra incelemelerde bulunacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızla belki sohbet edeceğiz, ne bekliyorlar, onları bir daha dinleyeceğiz. Sonra da rezerv alanı olarak kullanabileceğimiz yerler neresi, onları göreceğiz. İçeriye çekilip biz dersimize çalışacağız. İyi bir proje yapacağız. Bu projeyi getirip burada herkese göstereceğiz yani 'Ankara'da proje yaptık bu oldu' değil. Öyle bir şey yok."

Yıllarca belediye başkanlığı yaptığını anımsatan Özhaseki, dolayısıyla bu konulardaki hassasiyetinin üst safhada olduğunu söyledi.

Özhaseki, projeyi vatandaşlara sunacaklarını ifade ederek, "Buraya koyacağız projeyi, vatandaş beğenirse yavaş yavaş uygulamaya geçeceğiz. Bunu birkaç yıl içerisinde gerçekleştirebiliriz. Önümüzde duran sıkıntıyı, belayı bir faydaya, doğrusu bir fırsata dönüştürebiliriz. Bu önümüzde duruyor. Ortaya koyduğumuz projeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza tabii ki arz edeceğiz, onun da desteğini isteyeceğiz ki o elinden geleni yapacaktır bu konuda. İnşallah bunu da el birliğiyle gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Bak daha sonra Bakan Özhaseki'ye çay hediye etti.

Kaynak: AA