Togo'da Genel Seçim

Seçime 14 partili muhalefet komisyonu katılmıyor.

Ülke yönetiminin 51 yıldır tek ailede olduğu Togo'da, siyasi krizin gölgesinde milletvekili seçimleri düzenleniyor.

Ulusal Meclisteki 91 sandalyenin belirleneceği seçimlerde, 8 bin 400 oy kullanma merkezinde saat 07.00'de açılan sandıklar saat 17.00'de kapanacak.

Yaklaşık 3,15 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, anayasada "devlet başkanının görev süresinin sınırlandırılmaması" maddesinin değiştirilmesini ve mevcut yönetimin istifasını isteyen 14 partili muhalefet koalisyonu (C14), seçimlerde aday göstermedi.

Seçimde 12 partiden 825 aday ve 25 bağımsız aday yarışıyor.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği (AU), Avrupa Birliği (AB) ile birçok yabancı kuruluş ve ülkenin gözlemci gönderdiği seçim, sıkı güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

Togo, Ağustos 2017'den bu yana muhalefet partileri ve aktivistlerin reform çağrılarıyla tırmanan siyasi krizle mücadele ediyor.

Ülkede muhalefet önderliğinde 1,5 yıldır protesto gösterileri düzenleniyor.

Güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu protestolarda, şu ana kadar 30'a yakın kişi yaşamını yitirdi.

Muhalefet, aynı ailenin 51 yıldır ülkeyi yönetmesinin demokrasiye uygun olmadığı gerekçesiyle Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin istifasını ve de devlet başkanının görev süresinin 5 yıllık 2 dönem ile sınırlandırılmasını, değişikliğin Gnassingbe'nin eski dönemlerini de kapsamasını talep ediyor.

Devlet Başkanı Gnassingbe, Togo'yu 1967'den beri yöneten babası Gnassingbe Eyadema'nın ölümüyle 2005'te iktidarı devralmıştı.

Kaynak: AA