Edirne'den Kısa Kısa

Edirne Bisiklet Kulübü Derneği (EBİS) üyeleri, Kıyıköy'e doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.

EBİS üyesi 49 doğasever, Longoz Ormanlarından başladıkları 15 kilometrelik yürüyüşü Kıykıköy sahilinde sonlandırdı.

EBİS Başkanı Cemal Seçkin, güzel bir yürüyüş etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti.

Doğayla iç içe bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, "Bir bisiklet kulübü olmamıza rağmen sporun ve doğa aktivitelerinin her türlüsünün içinde yer almaktan büyük keyif almaktayız. Turlarımıza ve doğa etkinliklerimize isteyen herkes katılabilir. Doğada olmak günlük stres ve problemlerden uzaklaşmanın en etkili yoludur." ifadelerini kullandı.

- "Bilim, Felsefe ve Toplumbilim Konuşmaları"

Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) düzenlenen "Bilim, Felsefe ve Toplumbilim Konuşmaları"nın üçüncüsü TÜ Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde gerçekleşti.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Doç. Dr. Serdar Taşçı tarafından verilen seminerlerin üçüncüsünde "Dünya’da İslam, İslam’da Dünya" başlığı ele alındı.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Osmanlının önemli sağlık merkezi olan külliyede bilimsel programların gerçekleştiğini belirtti.

Konuşmaların katılımcılara farklı faydalar kattığını belirten Rektör Tabakoğlu, "Konuştuğumuz konular üniversitelerde konuşulması gereken konular. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli sağlık medresesi olan içinde bulunduğumuz yapıda öğrenciler Farabi’yi ve İbn-i Sina’yı okurdu. Şu anki tabirle pozitif bilimlerin yanı sıra dini ilimleri de bilirlerdi. Bilim bir bütün olarak algılanırdı. Bugün burada bilimi tekrar bir bütün olarak ele alacağız." şeklinde konuştu.

"Dünya’da İslam, İslam’da Dünya" konulu sunum yapan Doç. Dr. Serdar Taşçı da İslam dünyasının 750’li yıllara kadar hızla ilerlediğini fakat bu süreden sonra 1000’li yıllara kadar bir durgunluğa ve duraklamaya girdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Buna sebep olarak bu süreçte gerçekleşen çeviri ve ilmi faaliyetlerin Avrupa’ya da geçmesini gösterebiliriz. Bir öz eleştiri yapmak gerekirse Türklük ve İslam üzerine en gelişmiş eserlerin Batılılar tarafından yazıldığını da belirtmemiz gerekir. Bu sözü bir örnekle desteklemek gerekirse, 1453 yılında İstanbul fethedildikten sonra Avrupalılar hemen İstanbul’da elçilik açtı, elçilikler vasıtasıyla şehirde yaşanan tüm bilgiye hakim oldu. Fakat Osmanlı Avrupa’daki ilk daimi elçiliği 19. yüzyılda açtı."

Etkinlik, hediye takdimiyle sona erdi.

Programa, TÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA