Kazakistan'da Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov Anıldı

Kırgızistan'ın Astana Büyükelçisi Jeenbek Kulubayev: 'Yazarın KırgızKazak ilişkilerinin gelişmesine katkısı büyüktür' Kazakistan Milletvekili Sautbek Abdrahmanov: 'Kazak yazar Muhtar Avezov'dan sonra Türk dünyasını birleştiren yazar Cengiz Aytmatov'dur. Dünyaya bozkırın hayatını, halklarımızın değerlerini tanıtmıştır'

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, doğumunun 90. yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen "Dünya edebiyatındaki büyük insan" temalı etkinlikle anıldı.

Kazakistan Milli Kütüphanesi tarafından düzenlenen etkinliğe Kırgızistan'ın Astana Büyükelçisi Jeenbek Kulubayev, milletvekili Sautbek Abdrahmanov'un yanı sıra çok sayıda edebiyatçı ve davetliler katıldı.

Cengiz Aytmatov ile ilgili kısa film gösterimiyle başlayan etkinliğin ardından konuşan Büyükelçi Kulubayev, yazarın dünyaya Kırgız ve Kazak kültürünü tanıttığını belirterek "Yazarın Kırgız-Kazak ilişkilerinin gelişmesine katkısı büyüktür." dedi.

Milletvekili Abdrahmanov da Aytmatov'un sadece Kırgız ve Kazakların değil tüm Türk dünyasının yazarı olduğuna dikkati çekerek "Kazak yazar Muhtar Avezov'dan sonra Türk dünyasını birleştiren yazar Aytmatov'dur. Dünyaya bozkırın hayatını, halklarımızın değerlerini tanıtmıştır." diye konuştu.

Abdrahmanov ayrıca "Aytmatov'un bıraktığı eserler özeldir. Aytmatov'un dünya edebiyatında yerinin sonsuz olacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Cengiz Aytmatov, 12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas eyaletine bağlı Şeker köyünde doğmuştu.

Kaynak: AA