Kılıçdaroğlu'ndan flaş asgari ücret açıklaması...

Meclis'teki bütçe görüşmelerinde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2019 bütçe teklifini "Kimin sorununa çözüm getiriyor" sözleriyle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, milletvekillerine de "Bu bütçeye oy vermek haramdır" sözleriyle seslendi. CHP lideri yeni yıldan itibaren CHP'li belediyelerde asgari ücretin 2 bin 200 lira olacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu'ndan flaş asgari ücret açıklaması...
Kılıçdaroğlu'ndan flaş asgari ücret açıklaması...
TBMM Genel Kurulu'nda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmeleri yapılıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

'Orta vadeli plan neden zamanında yayınlanmadı? Parlamentoya saygı gösteren bir yürütme organı kanun teklifi çıkmadan o konuda çaba harcamaz. 2019 bütçesi hangi koşullarda hazırlandı. Daha önceki bütçeler gibi belli koşullarda hazırlanmış değil. 2 temel alana dikkat etmemiz lazım. Bir ekonomik kriz döneminde hazırlanmıştır ve krizin daha da derinleşmesi beklenmektedir. Ve sivil darbe döneminde hazırlanmıştır. Toplumun hangi sorunlarına çözüm üretmektedir.

Asgari ücretin altında ücret alan 1 milyon 800 kişi var. Bu bütçe bunların yarasına merhem oluyor mu? Hayır. Asgari ücretlilerle ilgili, 6 milyon 700 bin kişinin yarasına merhem oluyor mu? İşsizlikle mücadele hepimizin görevi. Size iki fotoğraf göstereceğim. Fotoğraflardan ikisi de Kilis'te çekiliyor. Türkiye İş Kurumu'nun 1 yıldan az süre çalışmak için işçi ilanına başvuran vatandaşlar. 16 yıldır Türkiye'nin geldiği nokta bu. Elinizi vicdanınıza koyun bu iki fotoğrafa bakın. Bunu 16 yılın sonunda söylüyoruz.

'ESNAF AĞLIYOR'

Çiftçilerin AK Parti hükümetinden alacağı 154 milyar lira. Çiftçiye destek vereceğiz diyorlar. Deponun yarısı sizden yarısı bizden diyorlar. Çiftçinin ne traktörü ne toprağı kaldı. Esnafa bir şey getiriyor mu bu bütçe kanunu? Hiçbir şey getirmiyor. Gidin sorun esnafa ağlayacaklar. Kaç esnaf dükkan kapattı bir sorun bakalım. Kirasını ödeyemeyen esnaf var. Kamyon satışlarındaki daralma yüzde 80. Borçlu vatandaşlara ne getiriyor bu bütçe? AK Parti hükümeti döneminde vatandaşın borcu 79 kat artmış vaziyette. Vatandaşın borcu 522 milyon lira. İnsan biraz vatandaşını düşünür. Vatandaşın derdi akşam eve nasıl ekmek götürürüm.

'1 MİLYON VATANDAŞ İCRALIK'

Sadece Ocak-Ekim arası icraya düşen vatandaş sayısı 1 milyon 56 kişi. Borçlu vatandaşların bir de bankalara ödedikleri faizler var. Saray hükümetinin vatandaşa yüklediği yükler de var. Son 10 ayda vatandaşların ödediği faiz 55 milyar lira. Bu faizi kim ödüyor, sırtı kalınlar mı zor geçinen vatandaş mı? Bu saray ve çevresinde dolaşanların tamamı tefecilere hizmet ediyor. Yapmayın harama ortak olmayın. Bu kadar faiz ödenir mi? hangi hükümet bu kadar faiz ödedi. Sanayicinin sorunu çözülüyor mu? En çok mali af çıkaran hükümet bu hükümet. Fransa'ya, Almanya'ya sorun bakalım, kaç yıl önce mali af ilan etmiş? İnsanlar önlerini göremiyor arkadaşlar. KOBİ'ler de aynı durumda.

'SUYU DA MI REVE GÖRMÜYORSUNUZ?'

Bu bütçe emeklilikte yaşa takılanlara çözüm getiriyor mu? Hayır. Hiçbir kişi kendi vatandaşını 'türedi' diye tanımlamaz. Hele hele Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan hiç diyemez. Kimse hak talebinde bulunan vatandaşına 'türedi' diyemez. Kışın ortasında elektriği doğalgazı kesilen aileler var. İstanbul'da 581 bin 201 konutun suyu kesildi. Bunlara suyu da mı reva görmüyorsunuz? Bu bütçe bunlara bir çözüm getiriyor mu? Bu bütçe şehit ve gazi yakınları arasındaki ayrımcılığı giderecek mi? Şehidin gazinin ayrımı olur mu? Burada bile ayrımcılık yaptılar. 15 Temmuz şehidi de bizimdir diğer şehitler de bizimdir. Kampanya açıldı paralar toplandı, nerede bu para? Acaba o parayı da mı yürüttüler. Yürütme organının öyle bir özelliği var, bunu da yürütecek.'

'TELEFONLARIM DİNLENİYOR, DİNLEMEZLERSE NAMERTLER'

Bir ülke düşünün yolsuzluk yapanlar devlet katında sürekli yükseliyor. Bir ülke düşünün kimse yaşananlara ses çıkaramıyor. Yargıya olan güven yüzde 30'lara düştü. Varlıklı olup da hapishanede kalan kimse kalmadı. Bir ülke düşünün milletvekilleri tutuklu belediye başkanları görevden alınıyor. Otoriteye bağlı olan belediye başkanları da zor aistifa ettiriliyor. Bir ülke düşünün herkesin telefonu dinleniyor ve bir otoriteye servis edilyor. Sizin de telefonlarınız dinleniyor. Benimki dinleniyor, eşimin çocuğumun hepsinin dinleniyor. Biz çekinmiyoruz, çünkü doğruları konuşuyoruz. Dinlemezlerse namertler.

SÜLEYMAN ŞAH SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Suriye'ye gireceğiz, Emevi Camii'nde namaz kılacağız dediler. Süleyman Şah Türbesi'nin olduğu toprakları terk ettiler. Bizim tarihimizde bir ilktir. Ben ölürüm de çakılını dahi vermem. Kİmse bana kahramanlık edebiyatı yapmasın. (Meclis sıralarından gelen tepkiler üzerine) Söylediğim her şey doğrudur. Bu yöneticilerden birisi parlamentonun önünde benimle konuşmak isterse ben hazırım.

'SAĞLIKLI BİR DEMOKRASİ İÇİNDE HAZIRLANMADI'

Sağlıklı bir demokrasi içerisinde bu bütçe hazırlanmamıştır. Bu nedenle sakat bir bütçedir. Demokrasiye inanan herkesin hayır diyeceği bir bütçedir bu. Bu bütçeden 3 kesim yararlanıyor. Bir sarayın bütçesi, her türlü şatafat kabulümdür diyor. Lale Döneminde bile bu kadar şatafat yoktu. Vatandaşa tasarruf edin diyor. Sen yapacaksın da örnek olacak. Vatandaş ay başını nasıl getireceğim diye düşünüyor. Hangi parayla tasarruf yapacak.

'BU BÜTÇEYE OY VERMEK HARAMDIR'

Bu bütçeye evet derseniz, beyfendinin aylığını 59 bin liradan 74 bin liraya çıkaracaksınız. Ben geçinemiyorum diyor. Hiçbir masrafın yok. Nedir bu lüks? Bunu vatandaşın sormasını istiyorum. Saray çevresi... Sarayın etrafını sarmış, yiyici çevre bu. Bunlara kamuoyunda 'beşli çete' denir. En büyük ihaleleri bunlar alır. Batarsa paralarını hazine ödeyecek. Bu bütçeye oy vermek haramdır.

'ALMANYA'DA NE KONUŞTUĞUMU ANLATACAĞIM AMA BİR ŞARTLA'

Cemal Kaşıkçı 2 Ekim'de öldürülüyor. Ses kaydı var Sayın Yasin Aktay aynı gün açıklama yapıyor. Kuş uçsa haberimiz olacak diyor. Katiller aynı gün saat 21.00'de özel uçakla gidiyor. Kim izin veriyor. Şimdi onları bize teslim ediyor diyorlar, Suudi Arabistan teslim etmiyor. Sayın Erdoğan, Almanya'ya gittin, Viyana'ya gittin neler konuştun diyor. Hepsini anlatacağım ama bir şartla. Erdoğan bu katilleri hangi şartla serbest bıraktı anlatsın. MİT Başkanı ABD'ye gitti anlattı. Önce kendi parlamentosuna bilgi vermeli. Dünyanın bildiğini neden bizden saklıyorlar? Erdoğan haberim yok diyor ama birebir haberi var.

Papazı teslim ettiniz. 'Bu fakir bu görevde olduğu sürece papazı vermem arkadaş' diyordu. Ne oldu, tıpış tıpış verdin papazı. Merkel... Vermem dedi gazeteciyi (Deniz Yücel) Bir gecede karar çıktı. Sömürge devletlerinde bile böyle olmaz. Buna nasıl izin veriyorsunuz?

EKONOMİK KRİZ İÇİN 13 MADDE VURGUSU

13 maddeye uyarsanız ekonomik krizi atlatırız dedik. Ekonomik sosyal konseyi toplayın dedik, 10 yıldır toplanmıyor. Liyakat sistemini koruyun dedik. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dikkat edin dedik. Akılcı bir sıcak para yönetimine geçin dedik. Sıcak para Türkiye'yi sömürüyor. Dolar esas alınarak yapılan ihaleleri Türk Lirası'na çevirin dedik. Kamu ihale yasasına uyun dedik. Vergi toplayan iradeyi koruyun dedik. Sayıştay'ın gerçek anlamda bağımsız olması gerekir. Bütçe disiplinini sağlayın dedik.

'SURİYE İLE GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI'

Dış politika 180 derece değişmeli. Suriye ile görüşmeler yeniden başlamalı. Dış politika yeniden milli bir kimliğe kavuşmalı.

Man Adası iddiası sapına kadar doğru. Tazminatı bir değil bin yapmazsanız namertsiniz.

CHP BELEDİYELERİNDE ASGARİ ÜCRET 2 BİN 200 LİRA

1 Ocak 2019'dan itibaren CHP'li belediyelerde asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak. Söylüyorum, arkadasında da duracağız. Daha önce bin 500 lira olacak dedik ve bin 500 lira oldu. İkinci öngörümüz şu bize ait olmayan ve kazanacağımız belediyelerde hiç kimsenin işine son vermeyeceğiz. Kul hakkı yemeyeceğiz. Biz asgari ücreti bu kürsüden ilan ediyoruz.'