'Yurt Dışındaki Türk Toplumu Yük Değildir'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran: 'Avrupa'daki ve dünyadaki Türk toplumu bulundukları ülkeler için asla bir yük değildir. Aksine, çok büyük bir güçtür' YTB Başkanı Abdullah Eren: '(STK'larımızla) Birlik ve koordinasyon içinde yapacağımız çalışmalar Avrupa'daki geleceğimize daha fazla faydalar sağlayacaktır'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Avrupa'daki ve dünyadaki Türk toplumunun bulundukları ülkeler için asla yük olmadığını, aksine çok büyük bir güç olduğunu belirtti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Yurt dışında Eğitim ve Gençlik" başlıklı istişare toplantısı Ankara'da bir otelde yapıldı. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran ve YTB Başkanı Abdullah Eren'in yanı sıra 14 farklı ülkeden sivil toplum temsilci, üniversite öğrencisi, akademisyen, eğitim ve gençlik uzmanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kıran, burada yaptığı konuşmada, son dönemde özellikle Avrupa'da baş gösteren ve zaman zaman diğer kıtalara da yayılan, yurt dışındaki vatandaşlar için gelecek meselesi haline gelen sorunların derinleştiğine dikkati çekti.

Bu nedenle, yurt dışındaki vatandaşların sorunlarına çok özenle yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Kıran, "Son dönemde özellikle 24 Haziran seçimlerinin ardından, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemimizin de getirdiği hız ve esneklikle bütün kurumlarımızla adeta teyakkuz halinde yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarına eğiliyoruz." dedi.

Kıran, sorunların çözümüne ilişkin çeşitli istişareler yaptıklarını dile getirerek, "Bütün bu çalışmalar içerisinde de YTB, gerek bakanlığımızla gerek bütün kurumlarımızla öncü ve hassas rolünü her zaman gösteriyor." diye konuştu.

Son dönemde Avrupa'da bazı ülkeleri ziyaret ettiğini ve muhattaplarıyla yaptığı görüşmelerde Türk diasporasısının yaşadığı sorunları dile getirdiğini aktaran Kıran, şu ifadeleri kullandı:

"Sizler her şeyden önce elbette bu toplumun, Türkiye'nin birer zenginliğisiniz. Türkiye'nin elbette asli birer parçasısınız ama en önemlisi yaşadığınız ülkelerin çok zengin birer parçasısınız. Bunu, yaşadığınız ülkelerin çoğu zaman görmezden geldiğini, bilmezden geldiğini fark ettik ve onlara da bütün görüşmelerimizde aynı şeyi vurguladık. O da şuydu: Avrupa'daki ve dünyadaki Türk toplumu bulundukları ülkeler için asla bir yük değildir. Aksine, çok büyük bir güçtür."

Yurt dışındaki Türk toplumunun sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceklerinin altını çizen Kıran, Türk diasporasının karşılaştığı her bir sorunun, Dışişleri Bakanlığının dış politikasının en önemli önceliklerden biri olduğunu vurguladı.

Kıran, "Bizim için ATİB (Avrupa-Türk İslam Birliği) ile ilgili bir sorunun, Suriye meselesinden daha az önemli olduğunu lütfen düşünmeyin. Sizlerin dili, eğitimi ve inancıyla ilgili bir sorun asla ABD ile ilişkilerimizden veya Irak ile ilgili ilişkilerimizden çok daha geride olduğunu düşünmeyin. Sizlere en iyi şekilde hizmet vermek için bizler burada hazırız." dedi.

- YTB'nin STK'larla yaptığı iş birliği önemli

YTB Başkanı Eren de Türkiye'nin, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına yönelik hizmet ve faaliyetlerine son yıllarda hız verdiğine işaret ederek, iş birliği halinde çalışmalarına devam eden birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra müstakilen bu alanda görevli YTB'nin ihdas edildiğini dile getirdi.

Eren, "YTB'nin çalışmalarının ana gövdesini, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın haklarının ve kültürel kimliklerinin korunması, anavatanları Türkiye olarak bu konularda onlara destek verilmesi oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.

Uzun yıllardır farklı ülkelerde faaliyet gösteren ve yurt dışındaki Türk toplumunun dayanaklarından olan STK'ların da YTB'nin yaptığı çalışmalarda en önemli partnerlerden olduğunu söyleyen Eren, bunun YTB'nin çalışmalarının amacına ulaşmasında mühim bir işlev gördüğünü belirtti.

Eren, "Diasporamız için yaptığımız faaliyetlerin artmasıyla, STK'larımızın destek ve iş birliğine daha fazla ihtiyaç duyarken, aynı zaman bu kuruluşlarımızın daha etkin ve profesyonel kimlikler kazanmalarına yönelik desteklerimiz de artmaktadır." dedi.

YTB Başkanı Eren, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının demokratik haklarının savunuculuğunu yapan ve anavatanlarıyla olan ilişkilerini perçinleyen STK'larla irtibatlarını ilerleyen yıllarda da devam ettireceklerinin altını çizdi. Eren, "(STK'larımızla) Birlik ve koordinasyon içinde yapacağımız çalışmalar Avrupa'daki geleceğimize daha fazla faydalar sağlayacaktır." diye konuştu.

Abdullah Eren, YTB'nin Türk diasporasına yönelik yurtdışındaki politikalar arasında gençlerle ilgili yapılan çalışmaların merkezi bir yer teşkil ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA