Esed Rejiminin İdlib'e Saldırıları Binlerce Aileyi Göçe Zorladı

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de ateşkesin korunması için varılan Soçi mutabakatını ihlal eden Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları nedeniyle binlerce aile iç bölgelere göç etti İdlib'in güneydoğu kırsalındaki bölgelerden son bir haftada en az 5 bin 360 aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist grupların, ateşkesin korunması için varılan Soçi mutabakatına rağmen, İdlib ilindeki sivil yerleşimlere devam eden saldırıları en az 5 bin 360 ailenin daha güvenli bölgelere göç etmesine yol açtı.

Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist grupları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içinde yer alan ve Soçi mutabakatı kapsamında ağır silahlardan arındırılan bölgedeki sivil yerleşimlere son bir haftadır topçu ve roket saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor.

Rejim ve destekçilerinin İdlib'in güneydoğusunda ateşkes kapsamındaki sivil yerleşimlere son bir haftadır hedef aldığı bölgelerde binlerce aile nisbeten daha güvenli gördükleri iç bölgelere göç etti.

İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İdlib'in güney doğusundaki Cercenaz beldesi ile Al-Tuh köyüne aralıksız düzenlenen saldırılar sonucunda bölge halkı daha güvenli yerleşimlere göç etti." dedi.

Hac Yusuf, sivil savunma ekiplerinin gece saldırılardan kaçarak evlerini terk edenlere yönelik yardım çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

- 5 bin 360 aile evini terk etmek zorunda kaldı

Ülkenin kuzeyinde sivillerin yardımına koşan "Kuzey’deki Müdahale Koordinatörleri" isimli STK'nın sivillerin söz konusu bölgelerden göçlerine ilişkin AA ile paylaştığı rakamlara göre, son bir haftada Cercenaz'den 2 bin 660, Al Tüh köyünden ise 2 bin 700 olmak üzere toplam 5 bin 360 aile daha güvenli olan İdlib'in çeşitli yerleşimlerine göç etti.

- Esed rejiminin saldırılarında 5 sivil yaralandı

Öte yandan gece geç saatlerde İdlib’in güney kırsalına bağlı Al Tuh köyüne düzenlenen saldırıda 5 sivil yaralandı, bölgedeki okullarda eğitime ara verildi.

Soçi mutabakatının 17 Eylül'de imzalanmasından bu yana rejimin saldırılarında toplam 33 sivil öldü, çok sayıda sivil yaralandı.

Rejim güçlerinin saldırıları sürerken askeri muhalifler mutabakat uyarınca belirlenen bölgelerden 10 Ekim'de ağır silahlarını çekmişti.

Kaynak: AA