Fransa'daki Türklerden Ermeni Konseyi'ne Tepki

Fransa'daki Türk dernekleri ortak açıklamasından: 'Fransa'daki Türk dernekleri, Fransa ve Türkiye arasındaki uzun yıllara dayanan ilişkilerin güçlenmesinden memnuniyet duymaktadır' 'Türkiye'ye ve Türklere yönelik bu nefret çağrıları, bahsedilen anma etkinlikleri ve diyalog ruhuna tamamen aykırıdır' 'Nefret tohumları ekenlerin hoşuna gitmese de özgürlük, kardeşlik ve eşitlik değerlerine her zaman bağlı kalacağız'.

Fransa'daki Türk dernekleri, Türkiye karşıtı kampanya yürüten Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi'ne tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), Fransa Türk Federasyon, COJEP Fransa, Fransa Türk Kültür Dernekleri Birliği ve Türk-Fransız Hukukçular Birliği (AJFT) ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye karşıtı kampanya yürüten Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi'ne tepki gösterildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, 1. Dünya Savaşı'nın sona erişi ve "Ateşkes Günü'nün" 100. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde ilk kez düzenlenecek Paris Barış Forumu'na davet ettiği aktarılan açıklamada, 80'den fazla ülke liderinin bu etkinliklere davet edildiği vurgulandı.

Açıklamada, "Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan Türkiye'nin davet edilmemesini isteyerek yararsız bir polemik başlattı. Ülke geneline yayılmış bulunan Fransa'daki Türk dernekleri, Fransa ve Türkiye arasındaki uzun yıllara dayanan ilişkilerin güçlenmesinden memnuniyet duymaktadır." ifadelerine yer verildi.

Baskı gruplarının, tarihi olayları halklar arasında barış ve diyaloğu zedeleyecek yönde araçsallaştırmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye'ye ve Türklere yönelik bu nefret çağrıları, bahsedilen anma etkinlikleri ve diyalog ruhuna tamamen aykırıdır." denildi.

Açıklamada, 1915 olayları ile ilgili Türkiye'nin uluslararası komisyon kurulması çağrısı yaptığı ancak Ermenistan tarafının bunu reddettiği hatırlatıldı.

Nefret ve kin besleyerek ülkeler arasındaki tarihi sorunların çözüme kavuşturulamayacağı, barış ve diyaloğun hedeflendiği bu tür etkinliklere zarar vermek dışında bir getirisinin olmayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fransa'da 50 yıldan beri endişesiz bir şekilde yaşayan 800 bin Türk kökenli Fransız vatandaşı, bir kez daha ötekileştirilmeyi reddediyor. 1. Dünya Savaşı'nın sona erişi ve Ateşkes Günü'nü anmak, dün ile bugün arasında sürekliliği sağlamak, özellikle de Fransız toplumunu bölmeyi hedefleyen girişimleri reddetmektir. Nefret tohumları ekenlerin hoşuna gitmese de özgürlük, kardeşlik ve eşitlik değerlerine her zaman bağlı kalacağız."
Kaynak: AA