Erzurum'da Binler 'Ecdada Saygı' İçin Tarihine Yürüdü

Tarihte '93 Harbi' olarak bilinen 18771878 OsmanlıRus Savaşı'nın yaşandığı Erzurum'da, ellerinde Türk bayraklarıyla çetin muharebelerin yaşandığı, halkın desteği ile düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarına yürüyen genç yaşlı binlerce kişi, duygusal anlar yaşadı Erzurum Valisi Okay Memiş: 'Milletimiz tıpkı 1877'de olduğu gibi 15 Temmuz'da da içindeki hain darbecilere, hain FETÖ'cülere Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde mücadeleyi başlattı. Ne mutlu bize ki tarihimizden aldığımız güçle ve imanla önümüze bakıyoruz' Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: 'Biliyoruz ki aziz Türk milleti canını verir ama vatanını vermez. Dün olduğu gibi bugün de aynı aşkla ve cesaretle yoluna devam ediyor'

Tarih boyunca Anadolu'nun önemli bir kalesi konumunda bulunan Erzurum'da, genç, yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla 141 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye Tabyalarına saygı yürüyüşü düzenlendi.

Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzere iken ellerindeki balta ve nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyalarına, Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince saygı yürüyüşü organize edildi.

Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen ve kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağı'nda yer alan Aziziye Tabyalarına yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından, tarihte olduğu gibi camilerde "Ey Erzurumlular, ey ahali, düşman Aziziye Tabyalarını bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin." çağrıları yapıldı.

Ezan ve çağrılarla kentteki camilerde buluşan binlerce vatandaş, sabah namaz sonrası okunan selalar eşliğinde önce Karskapı Şehitliği'ne yürüyerek burada dua etti.

Çocukların ve yaşlıların da aralarında bulunduğu Erzurumlular, daha sonra sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen ellerinde Türk bayraklarıyla Aziziye Tabyalarına kadar yürüdü.

- "Dedeciğim ben geldim"

Üzerilerinde "Dedeciğim ben geldim" tişörtü bulunan çocukların yanı sıra asker ve polislerin de katıldığı yürüyüş sırasında, dokuz pare top atışı da yapıldı. Yürüyüşte bazı vatandaşlar, o günün ruhunu yaşayabilmek adına tabyaya tepeleri aşarak ulaştı.

Tabyada, Sultan 2. Abdülhamit'in fermanı, şiirler ve şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula tarafından dua edildi.

Rus ve Ermeni kuvvetlerine karşı mücadele edilen tabyaları gezen vatandaşlar, Aziziye savunmasında fedakarlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrini de ziyaret etti.

- "Tarihimizden aldığımız güçle ve imanla önümüze bakıyoruz"

Erzurum Valisi Okay Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece tarihi ve milli duyguları kabartan ve kendilerini gururlandıran bir programda birlikte olunduğunu söyledi.

1877'de Osmanlı İmparatorluğu'na kasteden yabancı düşmanlara karşı Erzurumlu bir neferin ve müezzinin Türk askerine ve milletine, dinine sahip çıkma anlamında son derece önemli bir çıkışıyla başlayan mücadelenin tanıklığının bugün de hep birlikte yerine getirildiğini aktaran Memiş, "Tarihte böyle vatandaşımız görevi olmasa bile kahramanlığa vesile olabiliyor. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Bugün tarihteki bu anlamlı günle beraber milletimizin 15 Temmuz'da yazdığı destanı da hatırladım. Milletimiz tıpkı 1877'de olduğu gibi 15 Temmuz'da da içindeki hain darbecilere, hain FETÖ'cülere Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde mücadeleyi başlattı. Ne mutlu bize ki tarihimizden aldığımız güçle ve imanla önümüze bakıyoruz." diye konuştu.

- "Türk milleti canını verir ama vatanını vermez"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 1877'de çağrı üzerine eli silah tutan herkesin Aziziye Tabyalarına büyük bir heyecanla her şeyi ile düşman üzerine yürüdüğünü hatırlattı.

Aziziye Tabyalarında, büyük bir mücadele yaşandığını bildiren Sekmen, "Muharebede, Erzurumlular şehit olmasına rağmen büyük bir zafer kazanır. Yıl dönümünde biz de o günleri yad etmek için buradayız. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Biliyoruz ki aziz Türk milleti canını verir ama vatanını vermez. Dün olduğu gibi bugün de aynı aşkla ve cesaretle yoluna devam ediyor. Kıyamete kadar da devam edecek." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye Cumhuriyeti bugün huzurlu bir ülke"

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ise Nene Hatunların ruhunun, 93 Harbi'ndeki gibi bugün de dimdik ayakta olduğu söyledi.

Erzurumluların bu ruhu hep yaşattığını aktaran Akdağ, şunları dile getirdi:

"Erzurum burada bir kale olarak, memlekete ne zaman bir ihtiyaç varsa canını feda edebileceğini göstermiştir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi aynı ruhla yaşatmak zorundayız. Bu vatanı bize atalarımızın emanet ettiği gibi bir Müslüman Türk yurdu olarak muhafaza etmek adına bu çok önemli. 15 Temmuz'da bir vesileyle Erzurum'daydım. Yaklaşık 2 saat içerisinde 100 bini aşkın Erzurumlu toplandı. Ben o gün, Aziziye Tabyalarında yaşatılan ruhun ne olduğunu çok derinden hissettim. Cenabıhak hepimize güzel günler göstersin. O günler geride kaldı, bitti. Bugün bu vatan toprağı üzerinde huzur içerisinde yaşıyoruz. Bu büyük bir nimet. Türkiye Cumhuriyeti bugün huzurlu bir ülke. Bunun için şükrediyoruz."

Yürüyüşe katılanlardan 75 yaşındaki Hüsna Turhan ise "Atalarım, dedem, yeğenlerim şehit. Onların ve şehit Hazreti Hamza'nın, dolayısıyla bütün şehitlerimizin ruhlarının bizlere faydaları için geldim. Onların gururuyla yaşıyoruz. Devletimizin, milletimizin, askerimizin daima karada, havada ve denizde başarılar kazanıp payidar olmalarını istiyorum." dedi.

Yürüyüşe, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingül, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Yürüyüşün ardından, protokol Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Açık Hava Silah Sergi alanı açılışını yaptı.

Kaynak: AA