'Anakonda 18' Tatbikatı 12 Bin 500 NATO Askerinin Katılımıyla Sürüyor

Polonya Silahlı Kuvvetleri’nin NATO üyesi diğer ülkelerle gerçekleştirdiği ’Anakonda 18’ tatbikatı tüm hızıyla devam ediyor.

'Anakonda 18' Tatbikatı 12 Bin 500 NATO Askerinin Katılımıyla Sürüyor
Rusya’nın bütün tepkilerine rağmen Polonya’da düzenlenen NATO tatbikatı devam ediyor. Tatbikata NATO üyesi 10 ülkeden 12 bin 500 asker katılıyor. 16 Kasım tarihine kadar devam edecek tatbikat, 3 bölümden oluşuyor. Geçtiğimiz Ekim ayında tamamlanan eğitim, planlama kısmından oluşan ilk bölümde Polonya ordusunun NATO üyesi müttefiklerle olası bir operasyon esnasında komuta devri prosedürleri ile bu ülkeler arasındaki iletişim test edildi.

Baltıkların ilk toplu tatbikatı

Tatbikatın ikinci ayağı olan askeri kısım ise 7 Kasım’da başladı.

16 Kasım’a kadar sürecek olan askeri tatbikata NATO üyesi 10 ülkeden 12 bin 500 asker katılıyor. 5 binini Estonya, Letonya, Litvanya askerlerinin oluşturduğu tatbikat aynı zamanda Baltık ülkeleri sathında düzenlenen ilk tatbikat olma özelliğini de taşıyor.

Genelkurmay komutanları birlikte çalışacak

Senaryo gereği teröristlerce rehin alınan bir yolcu gemisinin kurtarılacağı kısım aynı zamanda Anakonda 2018’in en önemli kısımlarından birini oluşturuyor. Müttefik devletler ile koalisyon güçlerinin askeri komuta kademelerinin bütünleşmesi ve orduların hibrid saldırılara karşı stratejik savunma operasyonu yürütmede başarı sağlamasını hedefleyen Anakonda 2018 tatbikatının, 26 Kasım-6 Aralık arasında düzenlenecek üçüncü aşaması ise tatbikata katılan ülkelerin genelkurmay karargahları arasında gerçekleşecek.

Polonya’nın 2006 yılından beri her iki yılda bir düzenlediği Anakonda tatbikatının en büyüğü 2016 yılında gerçekleşmişti. 23 ülkeden 31 bin askerin katıldığı tatbikat Polonya’da sistem değişikliğinin yaşandığı 1989 yılından bu yana en büyük tatbikat olmuştu.
Kaynak: İHA