Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı

Hakkari'de, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi ve Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle "Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.

Bir otelin konferans salonunda gerçekleşen toplantıda, kentte ilaçların akılcı kullanımının sağlanması amacıyla eczacı, aile ve diş doktorları bilgilendirildi.

Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Hamdullah Kara, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Bilinçsiz ilaç kullanımının hastalarda tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirten Kara, şunları kaydetti:

"Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili başta hekim ve eczacılar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının, hasta ve hasta yakınlarının, sivil toplum kuruluşlarının, basınımızın katılımıyla çok yönlü çalışmaların yapılması ve akılcı ilaç kullanımının öneminin her platformda vurgulanması gerektiğini düşünüyorum. İlimizde de bakanlığımızın bu konuda belirlediği politikalar hem halka hem de sağlık çalışanlarına yönelik çeşitli etkinlikler yapıldı ve yapılmaya devam ediyoruz. Bugün yapacağımız toplantı, ilimizde akılcı ilaç kullanımı ile ilgili yapılan en önemli etkinlik."

Hekimlere ve eczacılara yönelik gerçekleşen toplantıda Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy da "Akılcı antibiyotik kullanımı faaliyetleri ve verilerle antibiyotik kullanımı" konularında sunumlu bilgilendirme yaptı.

Türkiye'de antibiyotik tüketiminin yüksek olduğu, yapılan çalışmaların sonuç verdiğini ve ülkedeki antibiyotik tüketiminde düşüş olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:

"2017'de Hakkari antibiyotik reçetelemesinde Doğu Anadolu Bölgesindeki illerimiz içinde 1. sırada olsa da 2016'ya göre hekimlerimizin antibiyotik reçeteleme tercihin yaklaşık yüzde 24’lük azalma elde etmiştir. Bu güzel sonuç için tüm hekimlerimize teşekkür ederim. Ülkemizin tamamında antibiyotik tüketiminin akılcı olması yönünde yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Sonuçlar iyi yönde olsa bile daha fazlasına ihtiyacımız var. Çünkü antibiyotik direnci gibi ciddi küresel bir tehdit ile tüm dünya karşı karşıya."

Programda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Prof. Dr. Ayper Somer "Mirobiyota müdahalemiz ve sonuçları", İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk İmminolojisi ve Allerji Bilim Dalı Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay "Penisilin allerjisinden ne kadar korkmalıyız" ve İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Semra Şardaş da "Antibiyotiklerin yan etkileri" konularında sunum yaptı.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş'in de katıldığı toplantı sonunda katılımcılara katılım belgesi verildi.

Kaynak: AA