'Uyuşturucu Ve Terörle Mücadele Birlikte Yapılmalı'

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce: 'Uyuşturucu ve terörle mücadelenin birlikte yapılması gerekiyor. Uyuşturucu ile mücadele ettiğinizde terörle de mücadele etmiş oluyorsunuz çünkü terörü finanse eden en büyük etkenlerden biri uyuşturucu' 'Son dönemde özellikle uyuşturucu yakalama, uyuşturucu baronlarının elde edilmesi ve bunlara gerekli cezaların verilip adalete teslim edilmesi, uyuşturucu kullanımının bitirilmesi ve en aza indirilmesi konularında yaptığımız mücadele ve aldığımız sayılar önemli miktarlarda ama istenilen düzeyde değil tabii ki. Bunu daha da ileriye götürerek sıfırlama noktasında bir hedefimiz var'

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, uyuşturucu ve terörle mücadelenin birlikte yapılması gerektiğini belirterek, "Uyuşturucu ile mücadele ettiğinizde terörle de mücadele etmiş oluyorsunuz çünkü terörü finanse eden en büyük etkenlerden biri uyuşturucu." dedi.

İnce, Trabzon Valiliği A Toplantı Salonunda düzenlenen, Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, her ilde uyuşturucu ile mücadele komisyonlarının ayda bir toplantı gerçekleştirdiğini anımsatarak, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin illerde neler yapıldığını yerinde görmek, varsa alınması gereken tedbirleri değerlendirmek için bu ayki toplantılara katılmak üzere Türkiye'ye çeşitli illerine gittiklerini ifade etti.

Türkiye genelinde bugün uyuşturucu ile mücadelede gelinen noktanın ve bundan sonra alınması gereken tedbirlerin değerlendirildiğine işaret eden İnce, "Uyuşturucu Türkiye'deki en önemli, hassas konulardan bir tanesi. İçişleri Bakanlığı olarak özellikle son dönemde terörle şiddetli mücadele veriyoruz. Terörle uyuşturucuyla ve düzensiz göçle mücadelede, asayiş olaylarının en aza indirilmesi alanında yapılan çalışmalarda, organize suçlarla mücadele alanlarında son dönemde aldığımız tedbirlerle ve sahadaki arkadaşlarımızın yaptığı cansiparane başarılı operasyonlarla çok güzel bir noktaya geldik. Şu aşamada geldiğimiz noktanın korunması ve daha ileriye götürülmesi açısından da bundan sonra yapacaklarımız çok önemli." diye konuştu.

İnce, uyuşturucu ve terörle mücadelenin birlikte yapılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu ile mücadele ettiğinizde terörle de mücadele etmiş oluyorsunuz çünkü terörü finanse eden en büyük etkenlerden biri uyuşturucu. Gençliğimizi, geleceğimizi zehirleyen ve bu anlamda içimizi acıtan en önemli konulardan da biri. Son dönemde özellikle uyuşturucu yakalama, uyuşturucu baronlarının elde edilmesi ve bunlara gerekli cezaların verilip adalete teslim edilmesi, uyuşturucu kullanımının bitirilmesi ve en aza indirilmesi konularında yaptığımız mücadele ve aldığımız sayılar önemli miktarlarda ama istenilen düzeyde değil tabii ki. Bunu daha da ileriye götürerek sıfırlama noktasında bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmada da yapacağımız etkin mücadele önemli. Toplantılarda aldığımız kararlar, bu kararlar neticesinde yaptığımız uygulamalar önem arz ediyor. Sahada bunu uygulayamazsak, başaramazsak tabii ki sonuç alma imkanımız bu konuda olumsuzlaşacaktır."

- "Terör belası ile uyuşturucu belası aynı kefede değerlendirilmeli"

Okulların güvenliğinde, alınan tedbirlerle güzel bir yere geldiklerine dikkati çeken İnce, "Okul güvenliğinin sağlanması, özellikle okul çevrelerinde daha önce duyduğumuz kötü hadiselerin, kötü haberlerin bundan sonra duyulmaması ve okullara yaklaşan bu belayı uzaklaştırmak için aldığımız tedbirler son dönemde sonuç vermeye başladı. Okullarda güvenlik görevlisi görevlendirdik, okulları kameralarla donatıyoruz ve bu anlamda gerekli tedbirleri alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile bu anlamda yaptığımız çalışmalar ve birlikte uyguladığımız protokoller neticesinde aldığımız tedbirler yine sonuç veriyor." ifadesini kullandı.

İnce, her ilde oluşturulan narko timlerle yapılan çalışmanın, bu alandaki mücadeleyi biraz daha başarılı kıldığını belirterek, destekleri için Yeşilay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının yetkililerine teşekkür etti.

Uyuşturucu ile mücadeleyi daha da ileriye götürmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayan İnce, İçişleri Bakanlığında oluşturulan izleme komitesinin üç ayda bir toplanarak illerdeki durumu değerlendirdiğini ve sonuca göre de izlenecek yolun tespit edildiğini söyledi.

İnce, okul kantinlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını, ayrıca metruk binaları sıfırlamak için de önemli tedbirler aldıklarını dile getirerek, "Kafeler, barlar, kıraathaneler bizim takibimizde. Uyuşturucu satan, gençleri uyuşturucuya alıştıran, bu anlamda aracılık eden ne varsa, kim varsa peşinde, ensesinde olmaya gayret ediyoruz." dedi.

Yaptıkları çalışmaların en kısa sürede sonuç vermesini ve daha iyi bir noktaya gelmesini arzu ettiklerinin altını çizen İnce, şu değerlendirmede bulundu:

"Uyuşturucu konusunda ne kadar fazla yakalama sayımızı artırsak da uyuşturucu konusundaki ölümlerin aza indirilmesi anlamında yapılan mücadele çok iyi noktaya gelse de şöyle bir handikabımız var, uyuşturucu üretiminde miktar çok arttı. Eski yıllara baktığımızda üretim miktarı 5'den 9'a çıktı, dolayısıyla bu anlamda mücadelemizi daha da ileriye götürmek mecburiyetindeyiz. Sevindirici bir rakam var, uyuşturucu ile ölümlerde daha önceki yıllardaki 2017 yılında 900'lü rakam vardı, yine 2016'da 900'ün içinde bir rakam vardı, bu sene, bu rakam şu anda 200'lü rakamların içerisinde. Yıl sonunda, Adli Tıptaki çalışmalar bitmediği için biraz birikmiş durumda, 500 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu da şunu gösteriyor, bir önceki yıla göre 900'lü rakamlardan 500'lü rakamlara uyuşturucu ile olan ölümlerin sayısını indirmiş olacağız. Bunu, önümüzdeki yıllarda tedbirleri daha da artırarak daha da aza, en aza indirmeyi hedefliyoruz. İnşallah bu beladan gençlerimizi, geleceğimizi hep beraber kurtaracağız, kurtarma mecburiyetimiz var, zorunluluğumuz var. Bu konu en önemli konulardan biri, terörle eş değer bir konu. Terör belası ile uyuşturucu belası aynı kefede değerlendirilmeli ve bu mücadelemizi toplumun tüm kesimleriyle bizlere yaptığı desteklerle hep beraber çalışarak, mücadele ederek istenilen noktaya getirme arzusundayız."

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da gençlerin baş belası ve ülkenin sıkıntılı konularının başında uyuşturucunun geldiğini belirterek, devletin bu alanda mücadeleye kararlı şekilde devam ettiğini söyledi.

Toplantı, basına kapalı devam etti.
Kaynak: AA