Diyarbakır'da Tiyatroya İlgi Her Geçen Gün Artıyor

30. yılını kutlayan, her geçen yıl seyirci kapasitesi artan Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, birbirinden farklı oyunları tiyatroseverler için sahneliyor Sahnelenen oyunlarla önceki yıl 90 bin, geçen yıl 120 bin seyirciye ulaşan Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, bu yıl 8 farklı oyun ve 2 festival ile seyirci sayısını 200 bine çıkarmayı hedefliyor Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Gonca Eryiğit: 'Diyarbakır'da tiyatroya ilgi çok yoğun. Bir şehir için 120 bin, 200 bin seyirci kapasitesine ulaşmak çok ciddi bir sayı. Biletlerimiz tükeniyor, salon tamamen doluyor. Ciddi bir talep var ve bu ilgi bizi çok mutlu ediyor' 'Çevre illerde de tiyatro oyunu sahneliyoruz. Bölgeyi dolaşıyor, her yere tiyatroyu ulaştırıyoruz'

NURTEN ASLAN - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, 30 yıldır sahnelediği farklı oyunlarla binlerce seyirciyi tiyatronun büyülü atmosferi ile buluşturuyor.

Diyarbakır'da 29 Ekim 1988'de ilk kez perdelerini açan Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, her geçen yıl artan seyirci kapasitesi ile birbirinden farklı oyunları tiyatroseverler için sahneliyor.

Sahnelenen oyunlarla önceki yıl 90 bin, geçen yıl 120 bin seyirciye ulaşıldı. Bu yıl ise 8 farklı oyun ve 2 festival ile seyirci sayısının 200 bine çıkarılması hedefleniyor.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Gonca Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 yılı müdür olarak toplam 9 yıldır Diyarbakır'da görev yaptığını söyledi.

Daha önce seyirci kapasitesinin düşük olduğunu, çok az sayıda oyun sahnelendiğini ifade eden Eryiğit, "Göreve geldikten sonra yılda 7 ya da 8 oyun sahnelemeye başladık. Bu sayı festival ile 16-17 oyuna kadar çıktı." dedi.

Eryiğit, her geçen yıl seyirci kapasitesinin yükseldiğini, yılda 30 bin olan seyirci kapasitesinin önceki yıl 90 bin, geçen yıl 120 bine ulaştığını dile getirerek bu yıl hedeflerinin 200 bin seyirci ile buluşmak olduğunu aktardı.

Her yıl Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali düzenlediklerini, festivalin yaklaşık bir ay sürdüğünü, festivale başka şehirlerden 10'a yakın yerli oyunla katılım sağlandığını anlatan Eryiğit, Çocuk Oyunları Festivali gerçekleştirdiklerini, festival kapsamında uçurtma şenliği yaptıklarını belirtti.

Uçurtma şenliğine önceki yıl 500, geçen yıl bin çocuk katıldığını, bu yıl da 2 bin çocuğa ulaşmayı planladıklarını aktaran Eryiğit, tiyatronun her gün kesintisiz hizmet verdiğini dile getirdi.

- "Biletlerimizin tamamı tükendi"

Seyirci ilgisinin yüksek olduğuna işaret eden Eryiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Salonumuz 500 kişilik. Bu da yıl sonundaki ortalamayı yükseltiyor. 1 Ekim'de perdelerimizi açtık. 1 ayın sonucunda biletlerimizin tamamı tükendi. Sezon sonuna kadar seyirci sayımız 200 bini aşacaktır. Geçen yıl 6 oyun sahnelendi. Bu yıl 8 oyun sahnelenecek. Bu sezona 'Entrikalı Dolap Komedyası', 'Güle Ağıt', 'Mem ile Zin' ve 'Sihirli Kitap' adlı çocuk oyunları ile girdik. Güle Ağıt çok önemli bir proje. Güldünya'nın hayat hikayesini anlatıyor. Gerçek bir hikaye. Katledilen bir kızımızın hikayesi. Mem ile Zin adlı oyun da en önemli projelerimizden biri. Bu yöreye ait. Sihirli Kitap adlı çocuk oyunu prömiyerini yaptı. Çok eğlenceli bir oyun. Ayrıca devam eden 2 oyunumuz var. Biri 'Çizmeli Kedi' adlı çocuk oyunu, diğeri 'Parkta Güzel Bir Gün' oyunu."

- "Her yere tiyatroyu ulaştırıyoruz"

Eryiğit, sahnelenen renkli ve birbirinden farklı oyunlara tiyatroseverleri beklediklerini ifade ederek "Diyarbakır'da tiyatroya ilgi çok yoğun. Bir şehir için 120 bin, 200 bin seyirci kapasitesine ulaşmak çok ciddi bir sayı. Biletlerimiz tükeniyor, salon tamamen doluyor. Ciddi bir talep var ve bu da bizi çok mutlu ediyor." diye konuştu.

Eleştirilerini çok düzeyli bir şekilde yapan seyirci kitlesine sahip olduklarını, bu yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosunun 30. yılını kutladığını anlatan Eryiğit, kentin 30 yılda ciddi bir seyirci kapasitesine ulaştığını vurguladı.

Eryiğit, tiyatro oyunlarına ilginin yüksek olduğuna dikkati çekerek "10 kişilik kadrolu sanatçımız var. Çevre illerde de tiyatro oyunu sahneliyoruz. Bölgeyi dolaşıyor, her yere tiyatroyu ulaştırıyoruz. Yoğun bir tempoda çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- "Dolu dolu geçiyor oyunlar"

Seyircilerden Ayça Aydınöz de sahnelenen oyunları çok beğendiğini, aynı oyunu ikinci kez izlemeye geldiğini aktararak daha önce Entrikalı Dolap Komedyası adlı oyunu arkadaşlarıyla izlediğini, çok beğenince ailesiyle yeniden izlemeye geldiklerini söyledi. Diğer oyunları da takip ettiğini aktaran Aydınöz, "Mem ile Zin" adlı oyununa da bilet aldığını vurguladı. Aydınöz, "Salonda oturacak yer almıyor. Dolu dolu geçiyor oyunlar. Biletler çabuk tükeniyor." dedi.

Kübra Azizoğlu da sezonun açılmasıyla tiyatro oyunu için bilet aldığını anlatarak tiyatroyu çok sevdiğini kaydetti.

Kaynak: AA