Palandöken Açıklaması 'Esnafın Çağrısına Kulak Verilmeli'

Esnaf ve sanatkarın Meclis’te görüşülen kara paket uygulamasına karşı olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "TBMM’deki Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen kara paket uygulamasının yürürlüğe konması esnafımızı bitirme noktasına getirir. En önemlisi kaçak sigara satışları yeniden hortlar" dedi.

Tütün ürünlerinde kara paket uygulamasında yetkililerin esnafın çağrısına kulak vermesi gerektiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ekim ayı enflasyonu yüzde 25’i geçti. Son 15 yılın en yüksek enflasyon rakamları altında kalan esnafımız sattığı malın yerine yenisini koyamıyor. Tütün ürünlerinin düz ve standart paket biçiminde kapalı dolaplarda satışını öngören kara paket uygulaması, başta bakkal, büfe ve bayii işletmeciliği yapan esnafımız olmak üzere camiamızı olumsuz yönde etkileyecektir. Yüksek maliyet kalemleri, faturalar, vergiler ve sigorta primlerinin altında ezilen esnafımıza bir de kara paket uygulaması ciddi bir maliyet getirecektir. Zincir marketler ve AVM’lerin haksız rekabeti karşısında ezilen esnafımız bir de kara paket uygulaması ile dara sokulmamalı" şeklinde konuştu.



"Tek tip sigara satışı kaçakçıların ekmeğine yağ sürer"

Öte yandan, kara paket uygulamasının kaçak sigara ticaretini artıracağına dikkati çeken Palandöken, "Esnafımız gelirinin yüzde 60’ını yasal sigara satışından elde ediyor. Eğer tek tip sigara paketi uygulaması hayata geçirilirse kaçakçılık yeniden hortlar. Bu da esnafımızın gelirinin yarı yarıya düşmesi demektir. Ayrıca tek tip sigara paketi uygulaması kaçakçıların ekmeğine yağ sürer. Bu uygulama yürürlüğe girerse alınan tedbirler sonrasında yüzde 21’lerden yüzde 7,9 seviyelerine kadar düşen kaçak sigara ticareti yeniden yükselişe geçer. Kaçakçılığın artması ile olan yine esnafa ve vergi kayıpları nedeniyle devletimize, milletimize olur. Kara paket uygulaması, kaçakçılıkla beslenen terör örgütlerinin arayıp da bulamadığı bir uygulamadır. Devletimiz terörle çok önemli bir mücadele yürütürken, terörü parasal açıdan besleyecek böylesi bir uygulamadan vazgeçmeliyiz. Sigara ve onun zararlı etkileri ile mücadele etmek hepimizin görevi. Bu konuda yapılan denetimler artırılmalı. Esnafımız da denetimlerde etkin bir rol oynamalı" diye konuştu.

Kaynak: İHA