(ÖZEL) - Azerbaycan'ın Geleneksel Müzik Aletleri Yeniden Hayat Buluyor

Azerbaycan’ın geleneksel müzik aletleri Bakülü mühendisin elinde yeniden hayat buluyor.

(ÖZEL) - Azerbaycan'ın Geleneksel Müzik Aletleri Yeniden Hayat Buluyor
Azerbaycan’da aslen mühendis olan Mammadali Mammadov, 20 yıllık çalışmalar sonuncunda Azerbaycan halkının geleneksel çalgılarına yeniden hayat veriyor. Azerbaycan’da yaklaşık profesyonel olarak 20 yıldır geleneksel müzik aleti yapımıyla ve modernize edilmesiyle uğraşan 68 yaşındaki Mammadov, Bakü’deki atölyesinde Azerbaycan halkına özgü el yapımı müzik aletleri üretiyor. Mammadov’un modernize ettiği geleneksel müzik aletleri hem daha modern bir görünüşe sahip oluyor hem de aletlerden daha kaliteli ses çıkıyor.

“Hayatımı Azerbaycan milli müzik aletlerinin geliştirilmesine adadım”

Azerbaycan Milli Konservatuarı’nda Azerbaycan Milli Müzik Aletleri Araştırma Merkezi Başkanı ve aslen mühendis olan Mammadov İHA’ya yaptığı açıklamada,”8 yaşımdan müziğe ilgim vardı. Ailem müzikle ilgilenmemi istemiyordu. Pamuk tarlasında çalışıp kendi paramla ilk müzik aletimi almıştım. Ailemin istediği gibi mühendis oldum ve mühendis olmam bu işimde bana çok yardımcı oldu. Geliri olan bir iş değil. Burada sadece sevdiğin işin peşinden gidiyorsun. Hayatımı Azerbaycan milli müzik aletlerinin geliştirilmesine adadım. Azerbaycan milli müzik aletlerinin tarihinde küçük de olsa izimin olması beni sevindiriyor. İlk çalışmalarıma 15-16 yaşlarımda başladım. Bugüne kadar 100’e yakın çalışmalarım var. Bunların 68’i resmi olarak ismime kayıtlıdır” dedi.

Birçok kişinin milli müzik aletlerini tamir etmek için getirdiğini belirten Mammadov,”Bize gelerek milli müzik aletlerinde yaşadıkları sorunları bize anlatarak yardım istiyorlar. Çalışmalarımda milli müzik aletlerinde sesin çoğaltılması, gereksiz seslerin çıkarılması, dinleyici rahatsız eden bütün problemleri ortadan kaldırarak müzik aletinin daha güzel ve kalitesi ses çıkarmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Azerbaycan’da birçok ödülü bulunan Mammadali Mammadov, ürettiği milli müzik aletlerini kullanan bir orkestra da bulunuyor.
Kaynak: İHA