İspanyol Havalimanlarına Bagajlarda Patlayıcı Tespit Eden Yeni Sistem

İspanyol havalimanlarına hizmet veren Aena şirketi, kontrol edilen bagajlarda bulunabilecek patlayıcıların tespiti için yeni sistemin kurulmasına karar verdi.

İspanyol havalimanlarında bagajlardaki patlayıcı tespit eden yeni bir sistem kurulmasına karar verildi.

AB tarafından belirlenen yeni standartlar gereği yapılan bu yenilik için havalimanlarına hizmet veren Aena şirketi, 702 milyon Euro’ya ulaşan yatırım yapacak. Bu miktarın 380 milyon Euro’su ile daha modern EDS ESTANDAR 3 ekipmanları satın alınacak. Yeni ekipmanlar, mevcut 261 adet ekipman ile değiştirilecek. Havalimanlarında kurulum ve işletmeye alma işlemleri için ise artı 322 milyon Euro daha talep edilecek.

İspanya’da ilk değişimler Madrid, Barselona, Palma, Alicante, Malaga, La Coruna, Granada, Almeria, Girona, Zaragoza, Malorca adaları, Gran Canaria, Fuerteventura ve Tenerife’de bulunan havalimanlarında yapılacak. Daha sonra Valencia, Sevilla, Bilbao, Murcia, Vigo, Santiago de Compostela, Oviedo, Jerez de la Frontera, Reus ve Lanzarote, İbiza, La Palma’da yenilenme devam edecek.

Yapılan bu yenilikle beraber yenilenen ekipmanlarla birlikte sivil havalimanlarındaki güvenlik düzeyinin iyileşmesi sağlanacak.

Avrupa Birliği, tüm havalimanlarında bagajların Patlayıcı Algılama Sistemleri (EDS) Standardı 3 ile taranmasını talep etmektedir. Bu, Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) tarafından tasarlanan bir çerçeve ve minimum bir gerekli algılama seviyesini belirler. Standart 3, son derece küçük patlayıcı miktarları algılar ve bagajın farklı kısımlarını 3D şekilde görüntüler. Bu talebin uygulanmasında son tarih 1 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir.
Kaynak: İHA