Darbe Sanığı Binbaşı, Teğmenlere 'Silah Kullan' Talimatı Vermiş

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada tanık olarak beyanda bulunan Fatih U, kışla dışına çıkmaları halinde vatandaşların duruma tepki gösterebileceğini söylemesi üzerine sanık eski binbaşı Özkan Gürkol'un, 'Askerin silah kullanma yetkileri doğrultusunda görevinizi yapın' cevabını aldığını, ancak bölgedeki kursiyer teğmenlerin söz konusu emirlere uymadığını anlattı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 sanıklı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.

Olay tarihinde kursiyer teğmen olarak Zırhlı Birliklerde eğitim gördüğünü beyan eden tanık Hakan G, 15 Temmuz akşamı sanık Özkan Gürkol'un kendilerini göreve çağırdığını bildirdi.

Kışlaya akşam 22.30 sıralarında gittiğini bildiren Hakan G, yaşananların terör saldırısı olduğunu düşündüğünü ancak televizyondan izlediği haberler üzerine darbe girişimini öğrendiğini kaydetti.

Bundan kısa süre sonra kendisiyle birlikte kursiyer teğmenlere silah dağıtımı yapıldığını anlatan Hakan G, kanunsuz bir olaya karışmamak için silahını yatağının altına gizlediğini, ilerleyen saatlerde de komutanlarınca sınav salonuna alınarak beklediklerini söyledi.

Sabah saatlerinde merkez komutanlığı ekiplerinin kışlaya geldiğini aktaran Hakan G. kışla güvenliğinin sağlandığını dile getirdi.

Tanık Hakan G, darbe girişiminden sonra sanıklar arasında bulunan eski kursiyer teğmenler Resul Doğan, Yavuz Ali Üçler, Enes Daşçı ve Abdülkadir Çiçek'in yetkileri olmamasına rağmen inzibat görevi aldıklarını, silahlı olduklarını ve davanın müştekilerinden Barış Dedebağı'na silah doğrulttuklarını duyduğunu aktardı.

- "Silah kullanma yetkilerini kullan"

Tanık Fatih U. da olay tarihinde kursiyer teğmen olduğunu, rutin mesainin bitiminden sonra Zırhlı Birliklerden ayrıldığını beyan etti.

Evinde olduğu sırada WhatsApp grubundan mesajlar geldiğini belirten Fatih U, bir süre sonra kendisini arayan sanık Yavuz Ali Üçler'in, kışlaya saldırı olacağını söyleyerek acilen kışlaya çağırdığını kaydetti.

Zırhlı Birliklere gidişinden sonra ışıkların kapatılmış olduğunu, bir gariplik hissettiğini anlatan Fatih U, sanık eski binbaşı Özkan Gürkol'un Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na saldırı olduğunu söyleyerek buradaki şehit ve yaralıları tahliye için tankların çıkış yapacağını açıkladığını ve "Yapamayacak olan varsa bağlayıp atayım şuraya." dediğini beyan etti. Fatih U, eski yarbay Fatih Çubukçu'nun da Gürkol'un emirlerini tekrar ettiğini bildirdi.

İlerleyen saatlerde kursiyer teğmenlere silah dağıtımı yapıldığını dile getiren Fatih U, Gürkol'a dışarı çıkmaları halinde vatandaşların duruma tepki gösterebileceğini söylemesi üzerine "Askerin silah kullanma yetkileri doğrultusunda görevinizi yapın" cevabını aldığını ancak bölgedeki kursiyer teğmenlerin söz konusu emirlere uymadığını söyledi.

Kanunsuz bir işe karışmamak için silahını yatağına sakladığını, televizyondan da darbeciler tarafından TBMM'nin bombalandığını izlediğini anlatan Fatih U, sabah saatlerine kadar darbe karşıtı komutanlarının emriyle güvenli bir bölgede beklediğini açıkladı.

- Darbe girişimini haberlerden öğrenmiş

Tanık sıfatıyla ifade veren İsmail K, olay tarihinde Zırhlı Birliklerde kursiyer teğmen olarak eğitimde olduğunu, 15 Temmuz akşamı mesaiye çağrılması üzerine evinden çıkarak kışlaya gittiğini ifade etti.

Yaşananların darbe girişimi olduğunu haberlerden öğrendiğini anlatan İsmail K, dönemin okul komutanı olan tutuksuz sanık Sefa Alkan'ın emriyle içtima yapıldığını ve Alkan'ın kanunsuz emirlere uyulmamasını söyleyerek, kendilerini sınav salonuna aldıklarını belirtti.

İsmail K, sabah saatlerine kadar bekledikten sonra kolluk kuvvetlerince güvenliğin sağlandığını anlattı.

Duruşmaya öğle arası verildi.
Kaynak: AA