BM Özel Temsilcisi'nden Libyalı Taraflara Kaosu Bitirme Çağrısı

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame:'Biz ve tüm uluslararası toplum, Libyalılara yardım etmek için hazırız. Onlar kendileri, tüm kurumlarını tek çatı altında toplayan meşru bir devletin inşa zamanının geldiğine karar vermezlerse bütün dünya bir araya gelse yine bunu gerçekleştiremez. Yani son söz Libyalıların'

BM Özel Temsilcisi'nden Libyalı Taraflara Kaosu Bitirme Çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Libyalı taraflara kaosu bitirme ve ülkedeki kurumları tek çatı altında toplama çağrısında bulundu.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Selame, "Libyalılar kendileri, kaosa, devletsizliğe ve zayıf merkezi yönetime son verme kararı almadıkça hiçbir şey yapılamayacak." dedi.

Selame, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yarın Libya krizini çözme çabalarında gelinen noktaya ilişkin vereceği brifingin ve Tunus'ta yaptığı görüşmelerin, Libya'nın başkenti Trablus'ta yeni güvenlik düzenlemeleri ve gerekli ekonomik reformların yapılmasına katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.

BM Özel Temsilcisi, "Biz ve tüm uluslararası toplum, Libyalılara yardım etmek için hazırız. Onlar kendileri, tüm kurumlarını tek çatı altında toplayan meşru bir devletin inşa zamanı geldiğine karar vermezlerse bütün dünya bir araya gelse yine bunu gerçekleştiremez. Yani son söz Libyalıların." ifadelerini kullandı.

Selame, İtalya'nın Palermo kentinde 12-13 Kasım'da düzenlenmesi planlanan Libya konulu uluslararası konferansın da başarılı olması temennisinde bulundu.

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi de İtalya'daki konferansın Libyalı tarafların anlaşmazlıkları aşarak barışçıl çözüme yönelmeleri için önemli bir adım olmasını ümit ettiğini dile getirdi.

Cihinavi, BM Özel Temsilcisi Selame ile Libya'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

- Libya'daki siyasi istikrarsızlık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.
Kaynak: AA