İsviçre'de Çin Protestosu

Cenevre kentinde toplanan yaklaşık bin 500 Uygur Türkü ve Tibetli Çin'i protesto etti.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan yaklaşık bin 500 Uygur Türkü ve Tibetli, İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde Çin Halk Cumhuriyeti'ni protesto etti.

BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Çalışma Grubu’nun 31. Oturumu'nda Çin'deki insan hakları durumunun el alındığı günde, Cenevre Çin protestosuna sahne oldu.

Cenevre Gölü kıyısında toplanan Uygur Türkü ve Tibetli yaklaşık bin 500 gösterici, BM Cenevre Ofisi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Topluluk temsilcileri, BM Ofisi'nin önünde sivillere yönelik silahlı şiddete karşı olmayı sembolize eden Kırık Sandalye Heykeli'nin etrafında kurulan platform üzerinden kalabalığa hitap etti.

Pek çok uluslararası insan hakları kuruluşunun da destek verdiği gösteride yapılan konuşmalarda Çin'deki insan hakları ihlalleri protesto edildi.

Konuşmalarda, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde gözaltında tutulan bir milyona yakın Uygur'un derhal serbest bırakılması ve gözaltı merkezlerinin kapatılması çağrısı yapıldı.

Protestocular, "BM sesini yükselt", "Doğu Türkistan'daki gözaltı merkezleri kapatılsın", "Mısır'daki gözaltında bulunan Uygurlara özgürlük", "Çin'de bir milyona yakın Uygur ortadan kayboldu", "Uygurlara özgürlük", "Şimdi özgür Tibet" ve "Tibet'deki tüm siyasi mahkumları serbest bırakın" ifadeleri yer alan döviz ve pankartlar açtı.

Uluslararası basının yoğun ilgi gösterdiği protestoda da ayrıca "Doğu Türkistan'a özgürlük", "Uygurlara soykırım ve işkenceyi durdurun", "Yaşasın Doğu Türkistan", "Çin, çocuklarımızı, kızlarımızı serbest bırak", "Çin hükümeti kendinden utan" ve "Uyan BM, uyan Avrupa, uyan İsviçre" şeklinde sloganlar atıldı.

- Protestoya Türkiye'den geldiler

Elinde Türk bayrağı ile protestoya katılan Uygur Türkü Mehmet Ali Hafız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'dan yaklaşık 40-50 kişilik grubun gösteri için Cenevre'ye geldiğini söyledi.

Hafız, BM'de Çin'deki insan haklarının masaya yatırıldığı günde seslerini bütün dünyaya duyurmak istedikleri için protestoya katıldığını belirtti.

Protestoya, Uygur Türkleri ve Tibetlilerin yanı sıra Çin'in bazı azınlık temsilcilerinin de destek verdiği görüldü.

Öte yandan, EPİM Çalışma Grubu’nun 31. Oturumu’nda konuşan Batı ülkelerinin temsilcileri Çin'deki gözaltı merkezlerinin kapatılması çağrısında bulundu.

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'nin ağustos sonunda açıklanan raporunda, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "yasa dışı" şekilde gözaltında tutulan bir milyona yakın Uygur'un derhal serbest bırakılmasını istenmişti.

Komite, çok sayıda Uygur'un "herhangi bir suçlama olmaksızın" ve "yargılama" yapılmaksızın "terörizm ve dinsel aşırılıkçılık" bahanesiyle hücre hapsinde tutulmasının "alarm verici" olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak: AA