İsrail Güçleri Filistinli Hasta Kadını Evsiz Bıraktı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Beyt Hanine bölgesinde Filistinlilere ait bir evi "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıkan İsrail güçleri, oksijen tüpüne bağlı Besma Recebi ve 12 kişilik ailesini sokakta bıraktı.

İsrail Güçleri Filistinli Hasta Kadını Evsiz Bıraktı
Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık Filistinlilere ait evleri "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıkan İsrail otoritesinin son hedefi, Beyt Hanine bölgesinde yaşayan 12 kişilik Recebi ailesi oldu.

Recebi ailesinin yaklaşık 2 yıldır yaşadığı ev, bu sabah İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi ekiplerince yıkıldı.

Havaların iyiden iyiye soğumaya başladığı Kudüs'te evlerinden çıkarabildikleri birkaç parça eşya ile sokakta kalan aile, İsrail yönetimine tepki gösterdi.

- "Biz şimdi nereye gidelim?"

Evinin yıkıntıları ortasında AA muhabirine konuşan Besma Recebi, henüz bir hafta önce hastaneden taburcu edildiğini söyledi.

Nefes darlığı yaşadığını ve oksijen tüpüne bağlı olduğunu ifade eden Filistinli kadın, yaşadıkları çaresizliği anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.

Yaşadığı şoku üzerinden atlatamayan Filistinli anne, şöyle konuştu:

"Biz uyuyorduk. Çok sayıda polis ve yıkım ekibi gelerek evin camlarına vurmaya başladılar. Daha sonra da evin içerisine girdiler. Çocuklar çok korktu ve ağlamaya başladılar. Daha sonra bizi dışarı çıkardılar. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ne yapalım ev mi kiralayalım? Biz şimdi nereye gidelim?"

Öte yandan ailenin reisi Muhammed Recebi ise bu sabah polis eşliğinde bölgeye gelen İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesine ait iş makinelerinin evlerini yıktığını aktardı.

İsrail güçlerinin yıkım öncesi aile fertlerini zorla evden çıkardığını belirten yaşlı adam, şunları söyledi:

"Kapıları kırarak içeri girdiler. Eşyalarımızla birlikte bizi zorla dışarı çıkardıktan sonra evimizi yıktılar. Arsamızı almak için evimizi yıkıyorlar bunu biliyoruz. Bizim buradan gitmemizi istiyorlar ama biz gitmeyeceğiz. Gitmesi gereken biz değiliz onlar."

- Evlerini yıktılar bir de 2 bin 800 dolar ceza kestiler

Muhammed Recebi ayrıca İsrail makamlarının evi yıkmaları yetmezmiş gibi bir de "imar izni olmadan ev inşa ettikleri" suçlamasıyla kendilerine 2 bin 800 dolar para cezası kestiğini söyledi.

Anılarını ve hayallerini sakladıkları evleri İsrail buldozerlerince yerle bir edilen Recebi ailesi, Doğu Kudüs'te "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle evleri yıkılan yüzlerce Filistinli aileden sadece biri.

- İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkımları

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin Doğu Kudüs'teki Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkardığı ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının neredeyse tamamına yakınının kabul edilmediği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2010-2014 yıllarında Filistinlilerin imar izni başvurularından sadece yüzde 1,5'i İsrail makamları tarafından kabul edildi.

İsrail güçleri bu yılın ilk altı ayında Kudüs'ün çeşitli bölgelerinde Filistinlilere ait 63 meskeni "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla yıktı. Yıkımlar nedeniyle aralarında 21 çocuğun da bulunduğu 51 Filistinli evsiz kaldı.

Filistinli kaynaklar 1967'den bu yana Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla evin İsrail güçleri tarafından yıkıldığını kaydediyor.

İsrail makamları, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor. İsrail'e bağlı belediyenin kendilerine ruhsat vermekten kaçındığını ve söz konusu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını ifade eden Filistinliler ise bunun "İsrail'in yıldırma ve kenti Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu belirtiyor.

İsrail belediyesi yıkım masraflarını da evi yıkılan kişilerden tahsil ediyor.

Kaynak: AA