Gaziantep'te Soba Uyarısı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kış aylarının gelmesiyle ısınmak için soba kurulumu yapan vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte soba kurulumları başladı.

Doğru soba kurulumunun soba kullanmak kadar önemli olduğunu hatırlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.

İlk olarak soba kurulumunda boruların eklem yerlerine iyice oturtulması gerekildiğini aktaran Yılmaz, sobada yeterli baca çekiş gücü elde etmek için etkili baca yüksekliğinin en az 3 buçuk metre en fazla 5 metre olması gerektiğini ifade etti.

Soba kurulumunda fazla boru ve dirsek kullanımının yanlış olduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Soba kurulumu sırasında yapılan en büyük yanlışlardan birisi de fazla boru ve dirsek kullanılmasıdır. Aksine boru ve dirsekler ne kadar az kullanılırsa o kadar soba kullanımı verimli hale getirilmiş olur. Bir diğer önemli konu da vatandaşlarımızın yılda belirli aralıklarla bacalarını temizletmeleridir. Çünkü kurum bağlamış bacanın çekiş gücü düşer. Bacadan tahliye olmayan duman yeniden içeri sızar bu da Allah korusun istenmeyen sonuçlar meydana getirebilir. Bacadan kaynaklı yangınlar son 4 yılda 313, 2018 yılında ise 67 olarak kayıtlarımıza geçmiştir. Bu sebeple vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını öneriyoruz."

Kaynak: AA