Çin'in Doğu Türkistan Politikalarına Tepkiler

MemurSen'in Erzurum, Ağrı ve Erzincan'daki mensupları, Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamalarına tepki gösterdi.

Çin'in Doğu Türkistan Politikalarına Tepkiler
Memur-Sen'in Erzurum, Ağrı ve Erzincan üyeleri Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı politikalara tepki gösterdi.

Memur-Sen Erzurum İl Başkanı Abdullah Duman, sendika mensupları adına kurum binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'in Doğu Türkistan'a bir soykırım gerçekleştirdiğini söyledi.

Çin'in komünist parti oligarşisi altında bir kölecilik düzeni kurduğunu ifade eden Duman, şöyle konuştu:

"Çin'in Doğu Türkistan'da tek orijinal ürünü işkencedir, zulümdür. Bu yönüyle 'Çin işkencesi' tabirinin bu günkü somut karşılığı Doğu Türkistan'da her gün değil, her an yaşanıyor. Çin sadece yaşayanları öldürmüyor, doğacak olanların da hayata gelmesine engel oluyor. Nüfus planlaması altında anne karnındaki dokuz aylık bebeği sezeryanla alıp katleden Çin hükümeti, terör söylemleriyle oluşturduğu sahnede İslam medeniyetinin kadim bölgelerinden olan Doğu Türkistan'ı insansızlaştırmaya ve Müslümansızlaştırmaya hunharca devam ediyor."

Duman, insanlığın vicdan sesi olarak Doğu Türkistan'ın yanında ve Çin'in karşısında olduklarını dile getirdi.

- Ağrı

Memur-Sen Ağrı İl Temsilcisi Süleyman Gümüşer'de, Memur-Sen İl Temsilciliği'ndeki basın toplantısında, bugün Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nda Çin hükümetiyle karşılıklı olarak Çin'deki insan hakları ihlallerinin değerlendirileceği bir toplantının düzenleneceğini hatırlattı.

BM'nin, Çin'in Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği soykırımı dünya kamuoyuna duyurması bakımından bunu önemsediklerini ifade eden Gümüşer, şunları söyledi:

"Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırımı, son zamanlarda gittikçe şiddetini artıran Amerika-Çin rekabetine politik meze yapmaya çalışanlara izin verilmemeli. Doğu Türkistan ve milyonlarca insan, iki emperyalist devletin çıkar kavgasında araç haline getirilmemeli. Biz bu noktada dünyanın bütün iyi insanlarına, insanlığa önemli vazifeler düştüğüne inanıyoruz."

İnsanlığın zulme karşı güçlü bir hat oluşturmasını isteyen Gümüşer, Doğu Türkistan'da 1949 yılından beri zulüm yaşandığını vurguladı.

- Erzincan

Memur-Sen Erzincan İl Temsilcisi Nebi Gül de sendika binasındaki basın açıklamasında, Uygur Türkleri'nin, ABD-Çin rekabetine politik malzeme yapılmaması gerektiğini söyledi.

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri'ne yönelik politikalarını eleştiren Gül, Doğu Türkistan'daki zulmün durdurulmasını istediklerini söyledi.
Kaynak: AA