Organ Bağışı İçin Çağrı

Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz, tüm sağlık çalışanları başta olmak üzere herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve organ bağışı yapmaya davet etti.

Türkiye’de organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ bağışı konusunda teşvik edilmesi amacıyla her yıl 3-9 Kasım’da ’Organ ve Doku Bağışı Haftası’ kutlanıyor. Organ Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşlara bağış çağrısında bulunan Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz, yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hasta için yeni umut pencereleri açmak üzere başta tüm sağlık çalışanları ve halkı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve organ bağışı yapmaya davet etti. Yavuz, “Son yıllarda organ naklinde gelinen noktaya bakıldığında ilimizin de bu konuda gurur kaynağı olduğunu görmekteyiz. Dünyada ve ülkemizde organ bağışının, umut bekleyen hastalara binaen yetersiz olduğu, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi için çalışmaların aralıksız sürdürülmesi gerekmelidir. Karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde yitirmektedir. Bugün onlarca kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla başka illerde çareler aramaktadırlar. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinden organ bağışı bilincini oluşturmak amacıyla 3-9 Kasım tarihlerini Organ Bağışı Haftası olarak belirlemiştir. Mardin Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı bir hafta değil yıl boyunca aralıksız bir şekilde sürdürmekteyiz. İlimizde çeşitli alanlara açtığımız stantlarda, dağıtılan broşürlerde ve genellikle halkın yoğun olduğu bölgelerde asılan afişlerde vatandaşların organ bağışına teşvik edilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla hizmetler vermekteyiz. Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmaktadır. Organ bağışı sağlık müdürlüğünde, hastanelerde, organ nakli yapan merkezlerde yapılabilir. Kişinin organ bağışından vazgeçmesi halinde organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve bu kararı ailesine bildirmesi yeterli olmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü organ bağış senedini iki tanık huzurunda doldurup imzalayarak bağışlayabilir. Organ bağışı bir insanlık görevidir, organlar toprak olmaktan çok bedende can bulması gerekir, umudunu kaybedenlere umut olması gerekir" dedi.

Akli dengesi yerinde, 18 yaşını doldurmuş herkesin organ bağışında bulunabileceğini ifade eden Yavuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Organ Bağış kartınız varsa bu sizin vasiyetiniz sayıldığı için yakınlarınız bu konuda daha rahat karar verebilir. Sadece yoğun bakımda makineye bağlı iken beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden, organ nakli uzman hekimleri tarafından uygun şartlarda alınan organ ve dokuların nakli sağlanır. Organ ve doku bağışının artırılması için kamuoyundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi ve konunun öneminin sürekli gündemde tutulması, binlerce kişinin sağlığına kavuşması için çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Yavuz, Organ Bağışı Haftası münasebetiyle bağış yapmayan herkesi organlarını ve dokularını bir cana can katmak için bağışlamak konusunda ilgili kurumlara davet etti.
Kaynak: İHA