Atıl Tarım Arazileri İçin Çalıştay Düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığı Kurumsal Altyapı Çalıştayının Doğu Anadolu Bölgesi oturumu başladı.

Türkiye'de 7 bölgede düzenlenecek olan çalıştayın Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan oturumu, Van Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlendi.

Kentte 2 gün sürecek olan çalıştaya, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Siirt ve Şırnak illerinden teknik personel katıldı.

Tarım Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme Daire Başkanı İmam Ali Özcan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada artan nüfus ve ham madde ihtiyacından dolayı tarım arazilerinin öneminin arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki arazilerin yapısal sorunlarına baktığımızda 23 milyon tapu, 30 milyon tarım parseli 3 milyon tarım işletmesi 59 dekar işletme başına arazi büyüklüğü 10 işletme başına parsel, 40 milyon malik ve 13 malikin arazisi işletme olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni olarak işletme arazisinin yetersizliği, ölçek sorunu tarım nüfusu yaşlılığı kırsaldan kente göç sorunu tarımsal eğitim sorunu modern teknikler yetersizliği, işletme sermayesinin eksikliği gibi başlıca sorunları sıralayabiliriz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019-2020 ekonomik programında atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması hükmünün yer aldığına işaret eden Özcan, şöyle devam etti:

"Bu kapsam içerisinde 81 ili kapsayan bir bölge ve çalıştaylar ile belirlenecek ve tarımsal üretimlerde kullanılmayan çeşitli nedenlerle boş bırakılan atıl durumda ki tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılabilecek metot yöntem ve politikalar tespit edilecektir. Cumhuriyet tarihi boyunca tarım arazileri ilk kez bu boyutta ele alınacaktır."

Van İl Tarım ve Orman Van Müdürü İbrahim Görentaş da özellikle gelişmekte olan ülkelerde ulusal gelirin yarısını tarımsal üretimin oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Gelişmiş ülkelerde tarım sektöründeki istihdam payı giderek azalsa da gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde halen önemli bir istihdam kaynağıdır. Çiftçi kayıt sistemi verilerine göre kayıtlı gözüken tarım arazisi büyüklüğü 17 milyon hektar olup işletme sayısı yaklaşık 2 milyon 600 bindir. Türkiye de çiftçi başına düşen tarım alanı ortalama 6 iken Avrupa birliğinde yaklaşık 20 hektardır. Tarım ülkemiz için yaşamsal bir sektör olmakla birlikte önemli yapısal sorunlara da sahiptir. Ülkemizde 24 milyon hektar tarım arazisi, 3 milyon tarımsal işletme ve bu işletmelerde 40 milyon hissedar bulunmakta olup işletme başına düşen parsel sayısı 10'dur. Türkiye’de bir ailenin geçimini sağlamak için küçük bazlı hayvancılıkla beraber en az 70 dekar suluda, 150 dekar kuruda bir alana ihtiyacı vardır."

Kaynak: AA