İran Anayasayı Koruyucular Konseyi FATF'ı Veto Etti

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, FATF yasası olarak bilinen kara para aklama ve terörün finansmanı yasasını anayasaya aykırı bularak reddetti.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, FATF yasası olarak bilinen "kara para aklama ve terörün finansmanı yasasını" reddettiğini açıkladı.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'nu da (CFT) kapsayan Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'na (FATF) üyelikle ilgili mecliste hazırlanan yasa tasarısının incelendiğini ve tasarının anayasaya aykırı olduğu değerlendirilerek meclise geri gönderildiğini" belirtti.

- Hamaney karşı çıkmıştı

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de 20 Haziran'da milletvekillerine hitaben yaptığı bir konuşmasında, ülkesinin FATF'a katılımına karşı çıkarak, meclise terörle mücadele ve kara para aklanmasının önlenmesi yönünde kendi yasalarını çıkarma çağrısında bulunmuştu.

FATF'ı büyük güçlerin kendi çıkarları için hazırladıkları anlaşmalardan biri olarak niteleyen Hamaney, "Sadece bazı olumlu yönleri göz önünde tutularak sonunun nereye varacağı ve sorunlu olduğunu bildiğimiz anlaşma ya da konvansiyonlar meclisten geçmemelidir." diye konuşmuştu.

- Anayasayı Koruyucular Konseyi

İran'da en etkili yönetim organları arasında yer alan ve anayasanın uygulanmasını denetleyen konseyin üyeleri ülke lideri Hamaney tarafından atanan altı din adamı ile Yargı Erki'nin aday gösterdiği ve parlamentonun onayladığı altı hukukçudan oluşuyor.

Meclis'ten geçen her yasanın yürürlüğe girmesi için konseyden onay alması zorunlu. Konsey, meclis tarafından sunulan yasaların anayasaya uygunluğunu değerlendiriyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde kurulan ve Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu olarak da bilinen uluslararası bir kuruluş olan FATF, kara paranın aklanması ve terör finansmanının engellenmesine yönelik 37 üye ülkenin bankacılık ve mali sistemini denetliyor.

Kaynak: AA