Kuşadası Zeytin Festivali

Ege Bölgesi'nde zeytinin yetiştiği en önemli bölgelerden olan Kuşadası'nda zeytin festivali gerçekleştirildi.

Kuşadası Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen festivalin sloganı ise "bolluğa, sağlığa, barışa" olarak belirlendi.

Festivalle tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşen Kuşadası'nın gastronomik değerlerinin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Festival kapsamında belediye binası önünden başlayan kortej yürüyüşü tarihi Öküz Paşa Kervansarayı'nda tamamlandı.

Burada konuşan Belediye Başkanı Özer Kayalı, festivalle ilçe turizmine katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Dünyada son dönemde artan gastronomi turizmi göz önüne aldığımızda değişik ülkelere tatil yapmaya giden 1 milyarı aşan turistin yüzde 88'i gideceği yerdeki yemek popülasyonunu sorguluyor. 2004 yılında 17 milyar dolar toplam turizm geliri olan Türkiye'ye gelen turistlerin 3.1 milyar doları sadece yeme içmeden kaynaklanan gelirdir. 2015 yılında 11 yıl sonra turizm geliri Türkiye'nin 30 milyar dolar yeme içme harcaması ile 6.5 milyar dolardır. Biz sadece burada festival yapmak için değil Kuşadası'nda kültürel sosyal gastronomik değerlerimize sahip çıkıp, Kuşadası turizmini çeşitlendirip güneş, kum, deniz üçgeninden çıkartıp kültürel ve gastronomik çeşitliliğine destinasyon olarak da tanıtımına katkıda bulunmaktır."

Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ise, zeytinin mucizevi bir meyve olduğunu aktararak, bu değerlerin farkına varılarak sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

2 gün sürecek festival kapsamında gastronomi tanıtımlarının yanı sıra zeytinyağlı sabun yapımı, yemek yarışmaları, paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA