Dominik Cumhuriyeti Pekin'de İlk Kez Büyükelçilik Açtı

Dominik Cumhuriyeti, Çin'in başkenti Pekin'de büyükelçilik açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinden 5 ay sonra Dominik Cumhuriyeti’nin Pekin'de büyükelçilik açtığı belirtildi.

Açılış törenine katılan Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin'in iki ülke liderlerinin rehberliğinde ikili iş birliğini çeşitli alanlarda teşvik etmek için hazır olduğunu ifade etti.

Vang, bu adımla iki ülkenin siyasi merkezilerini birbirine bağlayan dostluk köprüsünün inşa edileceğini ve iki ülke halklarının karşılıklı anlayışında yeni perde açılacağını belirtti.

Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas, ülkesinin Devlet Başkanı Danilo Medina'nin Çin ziyaretini karşılıklı faydaya dayalı ilişkiler kurmak için fırsat olarak değerlendirdiğini bildirdi.

Çin, Dominik Cumhuriyeti'nde eylülde büyükelçilik açmıştı.

Dominik Cumhuriyeti, nisan sonunda Tayvan ile bağını keserek, Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki tesis etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Vang ile Vargas'ın Pekin'de bir araya gelerek, iki ülke arasında diplomatik ilişki tesisini ilan eden ortak tebliğ metni imzaladıklarını duyurmuştu.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı.

Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve bu adanın kendi eyaleti olduğunu öne sürmüştü. Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek, Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini ve Tayvan'ın bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini savunuyor.

Kaynak: AA